120 gyümölcsfa (vegyes, nem tudom milyen fajták) hány év alatt hozza be az árát?
Adott egy telek házzal, 2.5 Mft-ért kb. 120 gyümölcsfa van rajta. Ha rendesen foglalkozva van vele, akár főállásban (kistermelő, vagy őstermelő) mennyi idő alatt hozza be legalább az árát, és kezdi el termelni a hasznot?
Kártevőket, lefagyást, jégesőt ne nézzük most, persze természetesen kellene. Szerencsére nem egy jégesős környéket lakok.
Rendesen jobb eladni, vagy pálinkának, esetleg konzervgyár?
Ja, azt nem mondtad, hogy nem egy termő gyümölcsös. Ezek még most kezdenek rendesen teremni, kell még 5 év, hogy igazi termésed legyen, és 10 év, hogy csúcsra fussanak.
Nekem kb. 100 db termő vegyes fám van (plusz az egész aprók). Termőnek azt nevezem, ami legalább 5 kiló termést képes hozni. De van olyan is, ami 2 mázsát tud. Az átlag inkább 20-25 kg lehet.
Na szóval, én ezt munkahely (és konyhakert) mellett csinálom. A nyugdíjas apám szinte minden nap a piacon árulja, mert így legalább dupla áron megy el, mint ha egy kofának adnánk le.
Az éves bevételünk még soha nem volt 1 M Ft a gyümölcsökből. Egyik évben ez terem jól, másik évben az. Tavaly pl. egyáltalán nem volt sárgabarackunk meg téli almánk is csak pár 10 kg, idén várható mindkettőből 3-4 mázsa.
Ahogy írják, pálinkának nem tudsz nagy mennyiséget eladni feketén, mert hatalmas büntetések vannak. Adózva meg nem éri meg.
Amúgy ha kisebb mennyiséget főzetsz hivatalos főzdében, akkor kb. annyiért tudod eladni a pálinkát, mint ha a gyümölcsöt 120-150 Ft-ért adtad volna el, szóval ez a létező legrosszabb üzlet, kizárólag azt érdemes főzetni, ami már eladhatatlan.
Felvásárlás nem nagyon van már, de ha van esetleg, akkor az a piaci ár harmada körül van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!