Kezdőoldal » Otthon » Kert » Leander bimbóhullás oka?

Leander bimbóhullás oka?

Figyelt kérdés
Két hete vásároltam két kisebb méretű leandert. Ugyanannyi fényt kapnak (reggel 10-től egészen naplementéig), és ugyanannyit locsolom őket, mindig van a tálkában víz. Az egyiknek elkezdtek lepotyogni a bimbói, összefonnyadnak és leesnek. Ennek a leandernek a leveleit, virágait, bimbóit az első egy hétben napi kétszer érte az öntözőrendszerből egy kis víz. Ez lehet az oka? A másiknak semmi baja. Nem tudom a fentről jövő víz okozhat-e efajta károkat. Előre is köszönöm a választ.

#leander #bimbóhullás
2018. máj. 29. 10:07
 1/6 anonim ***** válasza:

A víz csak akkor okozhat bimbóhullást, ha nagy hőségben a felforrósodott bimbóra kúthideg vizet nyomatsz.

Ha folyamatosan áll alatta a víz, az már esélyesebb egy gyökérpusztulásra.

De ha a frissen vásárolt üvegházi leandert kihajítottad a tűző napra, az a bimbók égését okozhatta.

2018. máj. 29. 16:53
 2/6 A kérdező kommentje:

Akkor ne álljon alatta a víz? Fele-fele arányban olvasom azt hogy álljon, ne álljon. Nehéz eldönteni mi a jó :( Viszont mivel rettenetesen kicsi cserépben volt és átültettem nagyobba, ezért szerintem a gyökere még le sem ér a tálkába, hogy felszívja.

A másik ugyanonnan vásárolt leandert is rögtön kitettem a napra, azon mégis gyönyörűen kinyíltak a virágok.

2018. máj. 29. 17:16
 3/6 anonim ***** válasza:

Teljesen egyforma a kettő? Nem lehet, hogy másik fajta az egyik, ezért különbözőképpen tűrik a körülményeket?

Szakértő olyat nem ír, hogy egy leander alatt álljon a víz. A leander nem mocsári növény, hanem száraz déli vidékek növénye.

Nem kell a gyökérnek leérni a tálkába, a föld felszívja a vizet.

Ha nem szőtte be a gyökérzet a föld egészét, akkor különösen veszélyes a túlöntözés.

2018. máj. 30. 20:35
 4/6 A kérdező kommentje:
Nem tudom sajnos, hogy egyformák-e, nemigen értek a leanderekhez. Vásárlás előtt utánaolvastam több oldalon, legtöbb helyen azt írták, hogy álljon alatta a víz, bőségesen locsoljam, de fórumokon meg azt olvastam hogy két-három naponta elég öntözni. Most már szinte az összes bimbó lehullott róla, a másik pedig gyönyörű szép. A levelei nem sárgulnak, nem hullanak, egészségesnek tűnnek. Mit tanácsolsz? Milyen gyakran öntözzem akkor?
2018. máj. 31. 19:01
 5/6 anonim ***** válasza:

Amilyen gyakran kiszárad a földje. Ez a legtöbb növényre igaz.

Ha megkókad a bimbó és a virág a kiszáradástól, az se probléma egy bizonyos mértékig. (Ha túlságosan sokáig és nagyon kókad, az már az adott bimbó és virág elszáradásához, megégéséhez vezet, de a kisebb bimbók még ettől sem károsodnak.)

Általában, megfelelő cserépméret esetén, naponta egyszer bőségesen megöntözi az ember, de csak annyira, hogy az alján ne folyjon ki, és ez kitart egy napot, esetleg másfelet, akkor már lassan kezdene kókadni.

Ha olyan sok földbe tetted, akkor lehet, hogy 2 naponta is elég, de hát ezt meglátod. (Nyilván ez nyárra vonatkozik, mert hűvösebb időben, tavasszal és ősszel nem kell minden nap semelyiket.)

2018. jún. 1. 16:46
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget :)))
2018. jún. 1. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!