A robot fűnyírók mulcsként a földre helyezik a lenyírt milliméteres fűdarabokat. Ám ez a hetek, hónapok során nagyon sok lesz. Tényleg hasznára válik ez a gyepnek?
Nem tudom elképzelni, hogy a nyár folyamán felhalmozódott levágott fű hasznos lenne. Nyár végéig hány centi fű kerül a talajra és hány centi vastag bevonatot képez?
Nem találták még fel a fűgyűjtő robotot?
Nekem elektromos fűnyíróm van, és nem gyepet, hanem pázsitot nyírok vele. De ennek van egy nagy doboza, és abba szívja bele a levágott részt, és én a komposztra teszem.
Tavasszal meg gyepszellőztetéssel kezdek, szóval az elhalt szálakat kiszedem.
Az a helyzet, ha nem volna füves területem, akkor az egész ügy nem érdekelne. A fűnyírók mindkét generációját megtapasztaltam, a mechanikus szerkezetet, amely kenyérgőzzel meg és utána gereblyézni kell, és a fűgyűjtős elektromosat is. Most tetszene a kis gép, ami önműködöen bejárja a kertet és rendbe teszi, nincs gond vele.
Az egyik kedves hozzászóló miatt most megnéztem, mi a különbség a gyep és a pázsit között. Bizony nagy. Nekünk is pázsitunk van, tudtam meg, a legdrágább fűmagot vásárolta fiam, és nagyon nagy munkával alakította ki helyét. Hanem unokám nemigen szereti nyírni, ezért érdekel a robot. Megjegyzem, hogy nem elkényeztetett senkiháziról van szó, csak ezt a munkát nem kedveli. A mulcsolást jól ismerem, zöldségeskertemet segítségével és csepegtető öntözéssel művelem, hát azt tapasztaltam, nem túl hamar bomlik le a "mulcs". Akkor a pázsit szálai között miért tenné? Nagyon szeretném olyasvalaki tapasztalatát olvasni, aki legalább második éve használja a robotot.
Hm, érdekes, nálam alig marad, ha marad a mulcsból a következő nyírásra. Nagyon gyorsan bomlik. Meg a kaszálék is.
A talajhoz van taposva a fűnyesedék, vagy csak a levegővel érintkezik a szálak tetején-közén?
Használtatok olyan készítményt, ami esetleg a lebontásért felelős mikroorganizmusokat is leirthatta?
Köszönöm a választ. Tavasz óta egy nagy zsáknyi a lenyírt fű. Továbbra sem tudom elképzelni, hogy a fűszálak közé szórva akár mm-es hosszúságban jót tesz a pázsitnak. Ezért szeretnék olyasvalakitől választ, aki évek óta használja a robotot, akinek pázsitját valószínűleg jótékonyan mulcsolja, évről évre.
Az is gyanús, hogy bár sokféle gyártmány van különböző árakon, nem érkezik válasz tulajdonostól. Tehát nem népszerű.
Évek óta (egy évtizede) nem hordom le a fűről a nyesedéket. Szüleim még régebb óta nem (vagyis soha).
Bár robotom még nem volt, ami szinte port darálna belőle, csak villanyos, aztán benzines fűnyíróm, most pedig villanyos fűkaszám, sarlóm és hagyományos kézi kaszám. Se a gépi úton keletkezett apró-nyesedék, se a szerszámokkal vágott hosszú szálak nem tettek kárt a kívánt növényzetben. De robotos tapasztalatom valóban nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!