Kezdőoldal » Otthon » Kert » Műanyag vagy rozsdamentes...

Műanyag vagy rozsdamentes úszó fedeles tartály bornak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni olyan fórum társaktól akik használnak úszó fedeles tartályt bor tárolásra. Először is műanyag vagy rozsdamentes acél? Ha jól gondolom a rozsdamentes nem saválló...

Az erjedés,forrás is ebben a tartályban zajlik? Vagy ahoz szükséges egy másik tartály és ebbe csak a bor kerül? Hogyan történik a parafin olajos légmentesítés. Eddig csak fa hordóban tároltunk bort.


2018. máj. 23. 21:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

15 éve is lehet hogy csináltattam 2 db 170 literes bortárolót saválló lemezből .Hengeres alakuak,kb 60 cm átmérőek..egy tető úszik a bor tetején ,és van záró sapkájuk alul egy kis csappal ellátva .Eleinte szoktam paraffin olajat önteni a bor záró fedele mellé,de igy pár l mindig veszendőbe ment .A jól gondozott bor nem romlik meg bent.

Szűret után deritésre is szoktam használni mind a kettőt .

Tisztán tartásuk nagyon könnyű.Talán 8-10 kg,könnyedén hozom a lépcsőn fel a pincéből .

Van tartója is.Áldom az eszem ,hogy csináltattam,bár akkoriban sem volt olcsó .

2018. máj. 23. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:

Ha mégis használnék parafin olajat akkor a must betöltés után egyből kell rá önteni? Vagy csak az első fejtés után?

Ha rögtön ebbe öntöm a mustot és ebbe forr ki utána letudom fejteni a csapon keresztül? A leülepedett sűrű (seprő) miatt kérdezem.

2018. máj. 23. 22:02
 3/14 anonim ***** válasza:
Én mint vidéki szeretném megkérdezni hogy-hogy váltottál a fahordóról?Fa hordóban van annak a bornak a helye.Nem ismerem a fent említett tárolókat,de műanyag az nem biztos hogy jó ötlet,hiába kevés a bornak az alkohol tartalma,nem egészséges,szerintem,persze beszélhetnénk sok mindenről mi az egészséges és mi nem.
2018. máj. 24. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:

Szia.

A fa hordók öregek 30 évesek, tönkre mentek. Kettőt cserélném kell és a fa hordók arany árba vannak, illetve egyre több helyen látom ezeket a tárolókat.

2018. máj. 24. 11:23
 5/14 anonim ***** válasza:
35%
Házi borok nem eladásra és palackozásra váró minőségi borok ezek. Persze ettől még nagyon fiomak. Így nem hiszem hogy nagyon sok jelentősége van a fahordónak. Áldom azbeszem hogy tavaj rászántam magam a cserére. A fahordókba virágok kerültek. A saválóba meg van a bor. Nem kell dagasztani. Nem kell forrázni kénezni. Helytakarékos . Nem kell a 260 literes fahordókat cígelni fel a pimcéből. Ami ráadásul két emberes munka. És a must mehet midjárt bele. Iyenkor olaj nem kell rá az úszófedél köré mert forrás közben a levegő úgyis kiszorul belőle. Ha már csak minimálisan pezseg tehetsz olajat. Csapon át nem tudod fejteni mert a legalján van így kifolyna a seprő is. Egy kézzel mozgatható a 180 -literes tartály.
2018. máj. 24. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
5/5 köszönöm szépen!
2018. máj. 24. 17:15
 7/14 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyi borod szokott lenni de 15 -ért vannak borszivattyúk. Azzal könnyedén lehet fejteni. De ha valami kis magaslatra fel tudod tenni a tartályt akkor ugy slaggal tudod fejteni. Mert csappal nem lehet lealábbis az enyémen legalul van.
2018. máj. 24. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
Amit én kinéztem azon kb. 2 centire az aljától van a csap így szerintem csak az első fejtés bajos, amikor több a seprű,sűrű. Később már jó lehet a csap.
2018. máj. 24. 18:07
 9/14 anonim ***** válasza:

Nem figyeltél! Amit derítésnek írtak az nem a borra hanem a mustra vonatkozik ez esetben.

Préselés után, fél- egy napra van a mustnak egy leülepedett állapota és még nem indul be , hogy ki ül az aljára sűrűje. Ekkor gumicsővel le lehet szívni tisztább mustot. Így amiből a seprő lesz az ott marad nagy része. Következésképen a lefejtett mustban, kiforrás után kevesebb lesz a seprő. A sűrűjét egy másik edénybe teszed vagy marad ott az eredeti helyén és a többi edényből hozzáöntöd a sűrűjét.

2018. máj. 25. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:

Igen, igazad van.

A tervem az hogy préselés után egyből megy a must a tartályba. Ekkor még nem teszek olajat az úszó fedélre. Majd ha kiforrott lefejtem, kitakarított tatartályba vissza töltöm a már kész bort és az úszófedélre öntök megfelelő mennyiségű parafin olajat.

Ez szerintem így jó, szerintetek?

2018. máj. 26. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!