Műanyag vagy rozsdamentes úszó fedeles tartály bornak?
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni olyan fórum társaktól akik használnak úszó fedeles tartályt bor tárolásra. Először is műanyag vagy rozsdamentes acél? Ha jól gondolom a rozsdamentes nem saválló...
Az erjedés,forrás is ebben a tartályban zajlik? Vagy ahoz szükséges egy másik tartály és ebbe csak a bor kerül? Hogyan történik a parafin olajos légmentesítés. Eddig csak fa hordóban tároltunk bort.
15 éve is lehet hogy csináltattam 2 db 170 literes bortárolót saválló lemezből .Hengeres alakuak,kb 60 cm átmérőek..egy tető úszik a bor tetején ,és van záró sapkájuk alul egy kis csappal ellátva .Eleinte szoktam paraffin olajat önteni a bor záró fedele mellé,de igy pár l mindig veszendőbe ment .A jól gondozott bor nem romlik meg bent.
Szűret után deritésre is szoktam használni mind a kettőt .
Tisztán tartásuk nagyon könnyű.Talán 8-10 kg,könnyedén hozom a lépcsőn fel a pincéből .
Van tartója is.Áldom az eszem ,hogy csináltattam,bár akkoriban sem volt olcsó .
Ha mégis használnék parafin olajat akkor a must betöltés után egyből kell rá önteni? Vagy csak az első fejtés után?
Ha rögtön ebbe öntöm a mustot és ebbe forr ki utána letudom fejteni a csapon keresztül? A leülepedett sűrű (seprő) miatt kérdezem.
Szia.
A fa hordók öregek 30 évesek, tönkre mentek. Kettőt cserélném kell és a fa hordók arany árba vannak, illetve egyre több helyen látom ezeket a tárolókat.
Nem figyeltél! Amit derítésnek írtak az nem a borra hanem a mustra vonatkozik ez esetben.
Préselés után, fél- egy napra van a mustnak egy leülepedett állapota és még nem indul be , hogy ki ül az aljára sűrűje. Ekkor gumicsővel le lehet szívni tisztább mustot. Így amiből a seprő lesz az ott marad nagy része. Következésképen a lefejtett mustban, kiforrás után kevesebb lesz a seprő. A sűrűjét egy másik edénybe teszed vagy marad ott az eredeti helyén és a többi edényből hozzáöntöd a sűrűjét.
Igen, igazad van.
A tervem az hogy préselés után egyből megy a must a tartályba. Ekkor még nem teszek olajat az úszó fedélre. Majd ha kiforrott lefejtem, kitakarított tatartályba vissza töltöm a már kész bort és az úszófedélre öntök megfelelő mennyiségű parafin olajat.
Ez szerintem így jó, szerintetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!