Futtatórácsot szeretnék készíteni. Mi a véleményetek?
Sziasztok!
Van 4 db hortenziám, amik eddig egy fenyőfa árnyékában vígan eléldegéltek, azonban ez a fenyőfa kivágásra került. Tavaly nagyon sütötte őket a nap, naponta kellett öntözni őket, annyira lekókadtak. Ezért szeretnék föléjük egy futtatórácsot készíteni, amin a futtatott növény - aranyesőre gondoltam, mert az van ott a közelben - megvédené őket a naptól kicsit.
Egy ilyen futtatórácsra gondoltam:
Viszont ezt ugye vízszintesen helyezném el. Milyen talpat ajánlanátok ennek, vagy van más ötletetek? Milyen magas legyen?
Az igen...szép ára van!
Ennyiért kapsz egy hatalmas tábla hegesztett térhálót,2soron lefestve sokkal tovább fogja bírni.
Igaz nem olyan szép...
Ez is csak most szép. 1 év múlva már nem lesz ilyen szép, ha kezd feketedni. Ha 8-10 év múlva elkezd szétkorhadni, akkor meg főleg nem lesz szép...
De amúgy nem jó az ötlet.
Egyes növények, mint pl. a hortenzia és a kukorica, vízben állva is kókadnak a napon. De ettől nem kell megijedni, mert ez náluk a természetes. Ők nem tudják, hogy te majd naponta meg fogod öntözni őket, és ezért a gyökérnyomás behatárolásával maximalizálják a vízpárologtatásukat, hogy spóroljanak a vízzel, a földben lévő mennyiség minél tovább kitartson.
Ha 5 cm mélyen láthatóan nedves a talaj, akkor nem kell öntözni. Majd ha lehűl az idő este, akkor - másnap délelőttig - ismét kemények lesznek a levelek, mert a gyökér által felvett víz mennyiségét nem fogja meghaladni a levelek párologtatása.
Oké, egy kis árnyék talán nem ártana nekik, de ha eltakarod magad elől őket, akkor mi értelmük?
Mekkora jelenleg az aranyesőd? Fiatal? El lehet vezetgetni 2-3 évig, de aztán ha beindul, akkor egy hatalmas bozót lesz, ami el fogja nyomni a hortenziákat, a gyökerekkel alájuk hatolva elszedi előlük a tápanyagot és vizet. Ez többet fog ártani a hortenziáknak, mint a napsütés.
Az én aranyesőm olyan 6-7 éves lehet, 4 m hosszú hajtásokat is hoz. Egy ilyen bokrot ástam már ki (ennek az elődjét nekiadtam valakinek, mert kis virágú volt), azt 3 órán keresztül ástuk-csákányoztuk ketten, annyi gyökere volt.
Köszönöm a válaszokat!
Lehet, hogy elállok ettől az ötlettől, de mégis kell valami, ami megvédi őket a közvetlen napsugártól. Nyáron egy hétre mikor elmentünk nyaralni, megérkezéskor már alig éltek szegények. Ha nem esik egy kis csapadék, ki is száradtak volna. Vagy a gyökerében akkor is van annyi nedvesség, hogy nem engedi? Gondolom azért a növényt ez eléggé megviseli a fejlődésben, ezért gondoltam ilyen módszerre.
Lehet úgy oldom meg akkor, hogy a tövekhez mulcsot teszek, az talán kicsit nedvesen tartja a földet.
Az aranyesőm körülbelül 3 éves. Metszeni szoktam, a fenyőfa tövében van. Nem akartam megtartani, csak most, hogy erre gondoltam. Lehet jobb lenne kivágni, hogy a gyökerei ne szívják el a hortenziák elől a vizet?
Hát, te tudod, mennyire tetszik. Meg hogy elég messze van-e a ahhoz, hogy ne okozzon kárt a hortenziáknak.
Egy nagy fenyő totálisan, 100 %-ban kiszedi a vizet a talajból, de ez most ki lett vágva, ugye, tehát elvileg nem lehet gond, ha a legnagyobb aszályban 1 hétig nem öntözöd a hortenziákat.
Én az enyéimet csak kimondott aszályban szoktam öntözni néha, pedig nálam is fenyő közelében vannak. Mégis megvannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!