Kezdőoldal » Otthon » Kert » Megéri (bio) kertészkednem?

Megéri (bio) kertészkednem?

Figyelt kérdés

Adott egy kert. A városon kívül, sajnos kb 15 kilóméter távolságra a lakásunktól. Ha csak hétvégente megyünk autóval, az se kevés pénz... Egyébként jár busz oda. Szóval a kert a családé, csak van aki kb semmit nem csinál kint, és nagyjából apám szab meg mindent ott. A kert egynegyede füves gyomos semmi, egynegyede a fele össze-vissza be van vetve, úgy hogy semmi sincs figyelembe véve, mi mi mellett van, vetésforgó stb... Ennek megfelelően szar is a termés. A kert többi része valamikor be volt vetve de újra elgyomosodott. Van 2 alma, 1 körte, és 1 meggyfa, ezek kb 1000 évesek, közel nulla termés van rajtuk. Idén már próbálkoztam hogy csinálok komposztot, hetente hordjuk ki a szerves hulladékot a lakásból, a kertből is összeszedjük... De az a probléma hogy bármi ötletem van, amit a (bio)kertészkedés témában összeszedtem, egyből lehurrognak hogy hülyeség ilyenekkel foglalkozni meg micsoda butaság, ugyan mennyek má'. Közbe meg sírnak hogy nem éri meg foglalkozni a kerttel, de azért heti 2-3x kiautóznak. Idén már bevetették összevissza mindennel a kertet aminek a feléből semmi se lett (pl 3 éve ugyanazon a földön próbálkoznak paradicsomot meg paprikát termeszteni, és nem látnák be hogy ennek így semmi értelme). Felvetem hogy kérjük el a szomszéd telken keletkezett fűkaszálékot, mert komposztnak és takarásnak is jó, de leszavaznak, felvetem hogy takarással írtsuk ki a gyomot, mert talán többet érne ha be lenne vetve a nagy terület, és nem a semmiért nyírnánk le havonta rajta a füvet, de ezt is leszavazzák. Felvetem hogyha az össze-vissza málna bokrokat szép sorba raknánk az szép és jó is lenne, de ők már nem foglalkoznak vele. Mondom hogy ássuk ki a fákat és szerezzünk be jófajta gyümölcsfákat, de leszavazzák mert állítólag sokat kell rá költeni, meg nem tudjuk hogy kell metszeni pf.

Tehát én körbeolvastam, hogy max. ökológiai termesztésben engedélyezett anyagokat használva hogyan lehetne biotermelni, és elszántam magam hogy megvalósítsam, de ha nem megy bele a család nem tudok mit csinálni.

Szerintetek érdemes lenne megvalósítanom a kert rendbehozását és a biotermelést? Ki tudunk jönni úgy hogy megtérüljön a munkánk a termésünkkel? (ehhez erősen szükséges lenne egy normális terv gyümölcsös, vegyeskultúra stb...)

2010. jún. 9. 22:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
30%

Nekünk meg mert úgyis lelopjuk!

- Gazsi

2010. jún. 9. 22:17
 2/12 A kérdező kommentje:
rólad el is felejtkeztem, talán a villanypásztor jó lesz neked
2010. jún. 9. 22:20
 3/12 anonim ***** válasza:
Kertészkedni csak annak érdemes,aki ért hozzá.Még akkor sem biztos,hogy lesz termése. SDok függ az időjárástól is. Ha sok az eső,mint az idén,akkor minden kirohad. Ha kevés,akkor önzötni kell és többe kerül az öntözés,mint amennyit a termés ér. A mostani gyümölcsfék pedig nagyo n kényesek.Metszeni,permetezni kell őket,és a legtöbbjük a termérefordulás után nélhány évvel kpusztul.Agyan vannak nemesítve,és nem ellenállóak. Ez az én tapasztalatom a saját és szomszédaim kertje és földje után.
2010. jún. 9. 22:26
 4/12 anonim ***** válasza:
30%

Azt is ellopjuk!

Még a villanyórát is!!

2010. jún. 9. 22:26
 5/12 anonim ***** válasza:

Mai klíma meg eső kémhatás mellett nem lehet termelni csak és kizárólag fóliába, gyomirtóval vagy friss gazmentes termőfölddel..

Amennyiféle üzemanyaggal már járnak manapság, meg amikkel fütenek, a pellettől kezdve az angol kilósruháig, hát nem is kell csodálkozni hogy mi hullik utánna vissza a földre eső formájában..

2010. jún. 9. 22:29
 6/12 A kérdező kommentje:

szellemes vagy

Azért gondolkodok rajta hogy a bolti szaroknál mennyivel jobb minden amit mi termelhetünk.

2010. jún. 9. 22:30
 7/12 anonim ***** válasza:

A bolti szarok is csak fóliában teremnek meg...

Ha te próbálsz termelni a szabad ég alatt, azt elintézi a savaseső, kirágják a hangyák, levéltetve, meg még az isten tudja mi!!

Meg fölveri a gaz 4 x mire megnő fele akkorára amekkorára kéne..

Arról nem beszélve hogy milyen pocsék vetőmagvakat árulnak!! A Kelési arány 0%-10% ig kb!!

Én nem akarom elvenni a kedved, de én is meg a szomszéd is ráfáztunk a borsóval is meg a többivel is..

Jött egy olyan eső, hogy kisárgult, kiégett tőle minden..

Utánna ami még megmaradt azt fölzabálták a hangyák meg a szöcskék..

2010. jún. 9. 22:35
 8/12 anonim válasza:

Szia!

Ne hagyd magad lelombozni!

Nekem tetszik a biokertészkedés, mint önellátási és értelmes szabadidő-töltési forma.

Talán több pozitív visszajelzést, és esetleg konkrét tanácsokat/ segítséget is kapnál, ha máshol, pl. , biokertészetek/biokertész blogok oldalán érdeklődnél.

Egyébként én régebben voltam bio-túrán (egynapos buszos kirándulás Pest- és Heves megyében) egy biokertészeti egyesület szervezte, teljesen ingyenes volt - nagyon tetszett, voltak egészen "amatőr", kicsi kertek, és komplett, nagy gazdaság is.

Biztos ismered, de ha nem, akkor szívesen ajánlom a River Cottage meséi (Kapa, kasza, fakanál) c. sorozatot - évek óta megnnek különböző évadai a Spektrumon - nagyon-nagyon jóóó!

Sok sikert!

2010. jún. 9. 22:48
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszi! River cottage blogját és videoblogját figyelem. Ők már előrébb tartanak. Legalábbis az ők landshare programjuk eléggé jól működik. Nem úgy mint nálunk! PF
2010. jún. 9. 22:52
 10/12 anonim ***** válasza:
Az ország melyik részén van az említett kert?
2010. jún. 10. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!