Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen gyorsan (lassan)...

Milyen gyorsan (lassan) dolgozik egy ilyen 4 késes ágaprító?

Figyelt kérdés

[link]

A tölcsért természetesen levenném, és nem állnék a csővel szemben. Tölcsérrel, ugye, csak egyenként lehetne beleügyeskedni az ágakat. Még így tölcsér nélkül is csak szétdarabolva mennek bele az ágak, szóval egyik ember darabol, a másik eteti a gépet.

2 cm-nél vastagabbakat nem tennék bele.

Szóval, mennyi idő lehet 1 átlagos gyümölcsfa metszési hulladékának, vagy 1 m3 gallynak az aprítása?

Aki szokta csinálni, az biztos le tudja osztani (fel tudja szorozni) a saját mennyiségét.

2018. febr. 27. 08:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem volt egy ehhez hasonló MTD 2 késes darálóm, amikor leégett a motorja, akkor vettem helyette egy zúzóhengeres vagy hogyishívják magyarul nem tudom (németül Leisehäcksler, azaz csendes) darálót. Így ezekről van felhasználói tapasztalatom. Még ha 2 ember is dolgozza fel az 1 m3 nyesedéket, az is eltart több órát. A késes daráló igen zajos, különösen, ha már nem tökéletesen éles a kés, hiszen ő ténylegesen el akarja vágni keresztben az ágat és hatalmasakat üt rá. Ez az, ami a késeket is kicsorbítja. A zúzóhengeres(Leisehächksler) komótosan, lassan dolgozik (youtube-on van fenn sok video), nem vágja, hanem töri az ágat. A marókerékhez hasonló élezett fogaskerék tulajdonképpen csak az ág behúzására szolgál, és az ágat egy lapos ellendarabhoz szorítva eltöri kb. másfél collos darabokra, amelyek az ág nedvességtartalmától függően esetleg vékony kéregdarabbal összekötve együtt maradnak (mint a szárazkolbász vagy virsli). A növényi rész nedvességtartalmától függően a széttrancsírozás minősége évszakonként változó. A késes daráló száraz szálas, vékony növényi maradványokat egészen finommá összeőröl nyáron, az ilyen alapanyagot a zúzóhengeres csak összenyomogatja, igazán törni sem tudja. A nyári nedvesebb, lédús hajtásokkal mindkét fajta megkínlódik, mert beleragadnak a gép belső üregeibe ill. az élezett fogaskerék fogai közé, gyakran kell kitisztítani a készüléket. Használat szempontjából így a tél vége és az ősz legvége az optimális, amikor az ágak nedvességtartalma viszonylag kicsi. A zúzóhengeresnél nagy előny, hogy az élezett fogaskerék olyan erővel fogja és húzza be az ágat, hogy az ág előzetes felaprításával nem kell bajlódni, 3-4 méteres ággal önmaga egyedül elbánik, behúzás közben az oldalágak a lekerekített garatnál forogva a legkisebb ellenállású helyzetet veszik fel. Ennek a típusnál az alul elhelyezkedő gyűjtőtartály okoz némi nehézséget ugyanis az apríték a kidobónyílás alatt dombocska formában felmagasodik, így időnként le kell állítani a gépet és kézzel a tartály egyéb részeibe kell eltolni az aprítékot.
2018. febr. 27. 12:49
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Akkor nem érdemes próbálkoznom.

Több m3 nyesedékem keletkezik ilyentájt, tehát még mindig jobban megéri a földön elégetni, mint hazafuvarozni és ledarálni.

2018. febr. 27. 16:59
 3/5 anonim ***** válasza:

Akárhogy is hirdeti,ha megnézed,csak 2 kés van!Az a 2,amit a lapos részen látsz. Az a felfele nyúló az csak gallytörő.

Nekem is van. Tetszik,mikor ráírják,hogy 2400,meg 2800 wattos! JA! Az enyémre is 2400 van írva,fogyasztásmérőbe dugva üresen 800~820 körül vesz fel,én még 940 fölé nem bírtam vinni,darálás közben sem.

Én németből behozott lomistól vettem 13 ezerért,ennyiért nagyon drága.

Gyümölcsfáknak a vízhajtásával haladsz,a többivel nem,főleg nem több m3-rel.

És bizony ha nincs segítséged,nagyon sokszor le kell hajolni egy~egy marék fáért.

Én konkrétan azért vettem,mert sok nyulam van---ezzel aprítom össze a kukorica szárat nekik.10 perc alatt van kb. tele egy talicska puttony.

2018. febr. 28. 14:29
 4/5 A kérdező kommentje:

A felfelé nyúló is kés, gallytörő kés. Ezt a fajtát nevezik 4 késesnek.

Nem akarom én ezt megvenni, de egy hasonlót vettem 20-ért gyümölcsdarálásra (cefrézésre).

Azért kérdeztem, hogy mi a tapasztalat, mert ha nem érdemes darálni, akkor feleslegesen nem rongálom az enyémet a gallyakkal, nem tűnik örökös darabnak.

Meg nem is itthon kellene használni, szóval cipelgetni kellene, amit szintén szerettem volna megúszni, ha úgy sincs értelme.

Köszönöm a választ!

(Jó dolog egy ilyen fogyasztásmérő, lehet, nekem is venni kellene.)

2018. márc. 1. 05:40
 5/5 anonim ***** válasza:
Én 3~4 éve vettem a Lidl-ben,ha jól emlékszem,2,5k volt,-azóta minden sz@rt megmérek,(ha már van).
2018. márc. 1. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!