Lehet valamilyen zöldséget termelni egy rossz elő nem készített földbe?
Sajnos esélyem nem volt előkészíteni a talajt, csak egy részét. Angliában élek és feszt esett az eső, mikor odajutottam volna, hogy csináljam tavaly ősszel. Csak egy kábé 3.4 méter hosszú, 1 méter széles részt sikerült előkészítenem....úgy, ahogy. Felástam ásómélyen, a köveket kiszedegedtem, szereztem lótrágyát, azzal lefedtem, meg még rá ilyen fekete alátétet, aztán téglával lefogtam.
A talaj igen köves. Van hátul egy 3.6 x 7.2 m-es terület, amit be tudok fogni zöldséges kertnek. Ebben benne van az előbb említett terület, tehát ennyi van összsen.
Nem hangzik túl nagynak, tudom, de sajna ennyi van.
Répát, borsót, retket, karalábét, patiszont, sárga zöldbabot, zöldbabot, paradicsomot, petrezselymet, kaliforniai paprikát, karfiolt, káposztát vettem.
Tudom, hogy ezek közül jópár helyigényes. De pl a karalábéra azt írja, hogy ez egy óriás karalábé fajta és ahogy elnézem a képen, ha tényleg akkorára megnőne, egy karalábéból egy nagy adag leves kijön:D Itt nem lehet karalábét kapni, a lányom meg meg van veszve érte.
A hétvégén el kell kezdenem az ültetést, de egyelőre lakáson belül, mert még itt előfordulhatnak fagyok. Ha az időjárás engedi, az elkövetkező hetekben felásom a területet és kiszedem a szemetet, még lótrágyát tudnék szerezni, de nem tudom, hogy szabad lenne e akkor trágyázni, mikor ültetek.
Még ha gyér termés is lenne a talaj minősége miatt, már megérné belevágni.
Ez a föld talán még soha nem is volt használva semmi nemű kertészkedéshez. (Ez szinte 100% olyan 70-80 éven belül)
Volt már itt közületek valaki, aki rossz minőségű talajba ültetett zöldségeket? Milyen eredménnyel? Az udvar többi részén hasonló lehet a föld minősége. Sarki telek az enyém, van oldalsó és elülső kertem is. Az elülső kertet 3 éve fogtam be, de virágosnak. Kicseréltem ott is 80%-ban a földet, valamint oldalt. Egy szakaszon nem cseréltem ki. Hát ott is azért nőnek a virágaim, de pl vettem 2 egyforma díszfüvet. Az egyiket a kicserélt földes területre, a másikat a régi földbe ültettem...hát enyhén szólva látszik a különbség. Ezért gondolom azt, hogy hátul, ahol tervezem a veteményest, elég rossz lehet a föld.
Ti mit csinálnátok? Próbálkoznátok csak azzal a területtel, amit előkészítettem, vagy lehet némi eredmény a most előkészített földben is?
Szia, én kicsit lejjebb vagyok, Lancashire-ben. Colne a kis városka neve, ahol élek. Úgy tűnik, akkor te mindenképp előrébb vagy. Egyébként gondolkodtam a minap, meg megfigyeltem, hogy azért elég sokat odasüt a nap, ahova tervezem a kertet. Egyelőre azon gondolkodunk, hogy raised bed-et kéne csinálni, de ahhoz először is kéne egy kis jó idő....mármint hogy ne legyen sár az egész:D
Hétvégén nagyon remélem, hogy jó idő lesz, akkor ások kicsit. Vhova még el kell mennünk friss földért, hogy idebenn elkezdhessük az ültetést. Chilit és kis paradicsomot neveltünk tavaly az ablakban, kicsit későn kezdtük, de azért nem volt rossz a termés. Most még kaliforniai paprikát is mellé csapok, a hálószobák ablakait is befogjuk. Nem tudom a karfiollal meg a káposztával próbálkozzak e, lehet azt idén kihagyom:D
Lótrágyát meg majd mondom a férjemnek, hogy most már kérdezzen rá, hogy mikor mehet érte.
Talán majd veszünk üvegházat, de lehet inkább műanyagot veszünk. Gondolkodtunk a fóliázáson, de itt akkora szelek fújnak, félek szétrombolná. A szomszédba a lengyel felállított egy nagy bádog shedet, már másodjára kapta föl a szél, de még mindig nem fogta fel, hogy le kéne rögzíteni. Az a szerencsénk, hogy van benne egy-két nehéz dolog, máskülönben már nekiesett volna a kerítésünknek, amit egy éve sincs, hogy felhúztunk.
Tarthatnánk itt a kapcsolatot tapasztalat megosztása végett, mit szólsz hozzá?
Persze!
Itt is nagy szelek vannak, ősszel el is mozditotta a slatet a tetőn!
Én épitem majd a melegházat, amiket lehet kapni, az mind túl gyenge lenne ide.
Csak fejben van.
Fagerenda szerkezet, 3 rétegű multiwall polycarbonat boritás. Egyedül a panelek rögzitése és illesztése okozhat gondot, mert ugye az illesztő idomok nagyon drágák, de valahogy azok nélkül is stabilnak kell lennie a hőtágulással együtt is.
Szerintem egy ezresből kijön a 30 m2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!