Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kié a kerítés? Ha az utcán...

Kié a kerítés? Ha az utcán állok, akkor az első és a jobb oldali kerítés az enyém. De mi van a hátsó kerítésemmel, amennyiben az egy olyan telektulajdonosé, akinek az a bal kerítése?

Figyelt kérdés
(Nem saroktelkem van, hanem a jobb oldali szomszédom a saroktelkes, és neki a másik szomszédja az az ember, akivel nekem van a közös kerítésen. )

2017. nov. 18. 15:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
36%

KOnkrétan kértem, hogy írja meg a települést, mert ezeket a dolgokat az önkormányzat szabályozza, nem az állam.

Mint írtam, r-hadtul ráérek, szétnéznék, nem tartott rá igényt.

Úgy hívják egyébként ezeket, hogy településrendezési terv, abban szokták szabályozni.

Nem lököm a rizsát, segíteni szerettem volna, mint írtam - úgy látom, 2x, 3x kell ugyanazt - itt nálunk épp a közelmúltban büntettek a kerítés hiánya miatt. Amúgy bevallom, kíváncsi lettem volna, hogy ez most 5000 ft vagy 50000, mert emiatt mást is meg lehetne büntetni.

És basszus, ebben a pillanatban esik le... én falun belül költöztem kb 5 éve. A volt házunk mellett minden nap eljövök, és egy nagyon-nagyon csóró család élt mellettünk. Sosem volt kerítésük, csak bokrok. És pár hete elkezdtek összetákolni vmi kerítés-félét. Még csodálkoztam is, hogy minek, mikor 20 éve nincs. Hát mostmár összeraktam a képet, nyilván ők is kaptak büntetést. Vagy legalábbis felszólítást, amiben kilátásba helyezik a büntetést. Én 1999 óta lakom itt, de ilyesmiről korábban még csak nem is hallottam. A polgármesterünk is ugyanaz évek óta.

Szóval akkor vagy változtattak valamit a településrendezési tervben, vagy az önkormányzatnak enyire nincs pénze, hogy körbenézett, hogyan tudna büntetésekből pénzt szerezni.

Jobban szét fogok nézni, máshol is épül-e kerítés, de igazság szerint a házas telkek 99%-án van. Így normális. Meg mondjuk reggel sötétben megyek el, este sötétben érek haza, túl sokat nem fogok látni.

2017. nov. 18. 21:22
 12/17 anonim ***** válasza:
49%

gratulálok annak, aki lepontozta azt a választ, hogy nézzük meg akkor a konkrét település szabályzatát.

nehogy már kiderüljön, hogy rosszul tudja...inkább pontozzuk le azt, aki a végére járna, ez igazi magyar megoldás! büszke lehetsz magadra!

2017. nov. 18. 21:23
 13/17 anonim ***** válasza:
57%

Kedves 63%-os szóval csak a saját magad kitalált dolgokat írod le és osztod az észt, de nem is tudsz róla semmit.

Van egyszer egy országos jogszabály és ezt egészítheti ki a helyi önkormányzat.

Az országos szabályzatban nincs megszabva, hogy kinek a tulajdonát képezi illetve az építés költségei kit terhelnek.

Ezért a kerítés annak a tulajdonát képezi aki építi.

Az önkormányzat kötelezhet kerítés építésére de ez az esetek több mint 80%-a csak az utcafronti kerítést szabja meg, vagy állattartás miatt az egész telek körbekerítést.

(Lehet, hogy nálatok is ez van, de ahogy írtad, csak következtetsz rá ami után se kérdeztél).

Az országos jogszabály:

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet.

44. §

(1) A telek határvonalain - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - kerítés létesíthető.

(3) A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak.

(4) A kerítés kapuja a közterületre (kifelé) nem nyílhat.

(5) A telek homlokvonalán álló kerítésen a közterület használatát veszélyeztető megoldást (pl. szögesdrótot) csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban és a kerítés belső oldalán szabad alkalmazni.

(6) A telek határvonalain létesíthető kerítés kialakítását - a helyi sajátosságokra is figyelemmel - a helyi építési szabályzat meghatározhatja. Ennek hiányában tömör kerítés csak legfeljebb 2,50 m magassággal létesíthető. Amennyiben a telek határvonalán támfal építése is szükséges, a támfalon tömör kerítés csak akkor építhető, ha a támfal és a tömör kerítés együttes magassága a 3,0 m-t nem haladja meg.

(7) Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.

(8) Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között - a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál - meg volna osztva

(9) Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.

(10) Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít (3. ábra).

(11) Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni.

(12) Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti - az utcafrontival egyező irányú - közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli (3. ábra).

(13) Üdülőterületen - ha a helyi építési szabályzat másként nem rendelkezik - csak nem tömör kerítés vagy élősövény létesíthető.

(14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

(15) Elrendelés nélkül létesített kerítést annak tulajdonosa bármikor elbonthatja.

(16) A honvédelmi és a katonai, valamint a nemzetbiztonsági építmény elhelyezésére szolgáló telek telekhatárán, annak tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kerítést kell létesítenie. A kerítés nyomvonalában az őrzést biztosító építmény, illetve a kerítésre őrzést biztosító jelzőrendszer eleme elhelyezhető. Ezen telek esetében a (14) bekezdésben foglaltaktól - a külön használatú telekrész használatához szükséges műszaki megoldás építésügyi hatósági engedélyezése mellett - el lehet térni.

2017. nov. 18. 21:44
 14/17 anonim ***** válasza:
31%

Ha jól értem, erről a kerítésszakaszról van szó:

[link]

Az előzőleg idézett (11) bekezdés értelmében ez hátsó határnak minősül. Vagyis, ha nálatok kötelező kerítést építeni, akkor neked a (7) bekezdés értelmében a jobb oldali határodhoz kapcsolódó felét kell megépíteni, a másik felét a szomszédodnak. (Vagy, ahogy értelmesebb, együtt az egészet.)

De mint írják, településenként változik, hogy erre kötelezhető-e a tulajdonos. A jegyzőt keresd fel a pontos válaszért, vagy keress rá a neten, hogy fent van-e a Helyi Építési Szabályzatotok.

2017. nov. 19. 09:47
 15/17 anonim ***** válasza:
39%

Nem, nem osztottam az észt, 3x próbáltam megoldani, de okoskodsz tovább és azért sem írod meg, hogy ténylegesen kiderüljön.

Mi az észosztás abban, hogy más helyeken máshogy szabályozzák, és járjunk utána?

Mi az észosztás abban, hogy felénk most kezdtek el büntetni ezügyben?

Semmi, természetesen.

Többszöri felajánlás a tisztázásra, amit véletlenül mindig leterelsz, figyelmen kívül hagysz, aztán nagy az arcod, és elkezdesz személyeskedni.

HA te erre büszke vagy, lelked rajta.

2017. nov. 19. 11:19
 16/17 anonim ***** válasza:
31%

Elég ritka ezen az oldalon, hogy valaki önzetlenül segítséget ajánljon fel, és a válasza megírása után is még foglalkozzon a témával, mert tényleg segíteni akar.

Inkább az a jellemző, amit itt a másik fél is csinál, teljesen érthetetlen módon, hogy elkezd személyeskedni.

Szerintem a 63%-os kommentelő nem állított semmit, hanem többszöri nekifutással próbált segíteni, de teljesen igaza van, hogy a másik oldal nem volt partner.

Mitől félsz? Hogy egy névtelen oldalon kiderül, hogy valaki másnak volt igaza?

De még csak nem is védte az igazát, emrt nem állított semmit, csak hajlandó lett volna segíteni kideríteni.

Szomorú, hogy ilyen tuskók az emberek, mellőzik a párbeszédet, az értelmes vitákat, helyette inkább a beszólogatás meg a lepontozás a fegyverük. Mire jó ez, őszintén?

Akkor miért nem írtad meg, hogy nem vagy hajlandó megmondani, hol laksz?

Vagy ha írtál volna egy várost, ahol laknak 20 ezren, szerinted valaki rád ismer? Vagy mitől félsz?

Miért a másikat kell ilyenkor ócsárolni, nem értem, inkább örülni kéne, hogy valaki szívesen segít még így is, hogy semmi érdeke nem fűződik hozzá.

Egyébként ezért van így leépülőben ez az oldal. Ide már csak arcoskodni járnak az emberek, a legritkább esetben van hasznos válasz. A facebook átvette a szerepét, mindenféle témában van aktív csoport. Látod, erre a kérdésre sem derült ki a válasz, mert hiába van már jó sok válasz, ha a településtől függ, és többször direkt átugrasz rajta, inkább csak hisztizel, akkor nem is lesz eredmény.

Ja, és nem mellesleg, facebook-on az ilyeneket egyből ki lehet tiltani a csoportból, akik csak azért vannak ott, hogy beszólogassanak és szítsák a feszültséget.

2017. nov. 19. 14:12
 17/17 A kérdező kommentje:

Kedves válaszadók! Köszönöm a kimerítő válaszokat. Volt egy hosszabb jogszabály részlet. Abból a 11 es rész vonatkozik ránk. Köszönöm.

Budapest, 12. Kerület, lejtős telek vacak dróthálóval. A megoldás támfal lenne. No de ki építse? Most már tudom.

2017. nov. 20. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!