Mekkora konyhakertre van szükségem egy 4 tagú családra?
2 kisgyermekünk van, talán, ha felérnek egy fogyasztó személlyel jelenleg.:D
Az érdekelne, hogy mekkora területre lenne szükségem, ha elég répát, borsót, paprikát, paradicsomot stb. akarok termelni magunknak. Hogyan lehetne kis területből a legtöbbet kihozni?
Ismer valaki olyan online ingyenesen használható konyhakert tervezőt, ahol sacperkábé megmondja, hogy egy személyre mennyi répa kell és az mekkora területen termelhető ki?
ami javít a termés mennyiségén és koraiságán:
magaságyás
hidegfólia v kisebb üvegház a palántaneveléshez
érlelt trágya
és ha megkérdezed a bennszülött szomszédokat, ők hogy csinálják
Négy tagu családra (magyarországi viszonyok között hozzáértéssel rendelkező hobbikertészt és tápanyagban gazdag földet feltételezve megfelelő vetésforgóval) 400m²-es konyhakertben az éves zöldség fogyasztásuk megtermelhető.
Az átlag magyar ~6kg sárgarépát, ~3kg zöldborsót fogyaszt évente.
Sárgarépából 2,5kg, borsóból 4kg termés várható m²-enként.
Előző: a többi az reális, de zöldborsóból a fél kiló fejtett is igen jó eredménynek számít m²-enként.
Kérdező: azt te tudod, hogy milyen növényeket szerettek leginkább.
Az ne érdekeljen, hogy egy ember éves szükséglete mennyi, mert ennek megtermelésére a legtöbb növényből úgysincs esélyed. (Valami elképzelésed meg úgyis van, hogy nem termelsz 1000 darab retket.)
50 m² nagyon kevés. Ilyen kis kertbe csak olyasmit ültess, amiből kis mennyiség is elég.
Pl. mi 3-an 100 m²-en termelünk magunknak krumplit egy évre. A helyedben nem is ültetnék egy szemet sem. Meg semmi tömegterményből.
Zöldborsóból is csak friss fogyasztásra, pár alkalomra valóhoz érdemes a helyet foglalni, ha nagyon odavagy érte.
Paprika (nem konzervipari fajta), paradicsom, padlizsán, gyökérzöldségek, amik hosszabb távon szedhetőek, nem egyszerre.
Tárolásra hagymát se érdemes, ha nincs helyed, legfeljebb zöldhagymának, meg a maradékot a nyáron frissen felhasználod.
Meg érdekességnek egy keveset mindenből, amiből kevés is elég egy fogyasztásra.
Majd kiforrja magát az évek során, hogy miből mennyi az elég, mivel érdemes foglalkozni.
Eszedbe ne jusson magyar fajtákkal próbálkozni Angliában. A forró, száraz nyarakra nemesített fajtákkal nem sok sikerélményed lesz a hűvös, esős időjárásban.
Ha van szép kerttel rendelkező szomszédod, ismerősöd, akkor tőlük kérdezz, hogy ott mik a jó fajták. Az ismeretlen szomszédot is meg lehet szólítani. A kertészkedő emberek általában szívesen beszélnek a kertjükről, szóval ez barátkozási lehetőségnek is kiváló.
Láttam online megoldásokat a problémámra...kis kert. Vertikálisan kell kertészkedni. Vannak is ötleteim hogyan lehetne ezt megoldani. Ez az udvarrészem teljesen körbe van kerítve. Gyerekeknek akartam kialakítani, meg magunknak egy kis helyet, ahova nem látnak be utcáról, kiengedhetem úgy az udvarra a gyereket, hogy nem kell félnem, hogy ellopják...stb. Angliában igen alacsonyak a kerítések.
Úgy néz ki, nem fog nagyon működni, szóval be tudnám áldozni a területet kertnek. Nem túl erős fa kerítésem van körbe. De láttam online ilyen falra akaszthatós műanyag virágcserepeket, amik úgy vannak kialakítva, hogy kicsit meg vannak döntve, salátának, petrezselyemnek meg hasonlóknak megfelelő. Répának már más kérdés. Valamint láttam olyan állványokat, amik polcszerűen, vagy lépcsőszerűen vannak felépítve és v alakú hosszűkás rekeszei vannak, mint mondjuk egy állat itatónak. Azokat ha elég mélyre alakítom ki, akkor talán répáknak is megfelel, vagy mondjuk borsónak. Annak nem tudom milyen mély föld kell...Amit meg végképp nem lehet így ültetni, mert tényleg mély föld kell neki, azt meg tényleg a földbe ültetem, de amít csak lehet, majd álványozok, hátha meg tudok egy akkora területet menteni, hogy elférjen rá a trampoline meg egy kis tároló a szerszámoknak. Ha nem, akkor kénytelen vagyok a trampolint mégiscsak a külső udvarba tenni.
A vertikális kertészetről tud valaki valamit?
Az edényben való termeléshez vagy nagy szerencse kell, vagy legalábbis egy közepes hozzáértés. Meg ötször annyi munka, mint a kertben.
Vagy minden évben új virágföldet veszel az edényeidbe, és elég lesz pár tápoldatozás, vagy folyamatosan tápoldatozol, ami nem mindig szokott összejönni. Plusz nem is mindenki szereti a sok műtrágyát az ételében.
(A # 13-ban a paradicsomra akartam írni, hogy nem konzervipari fajta. Persze, ha 10 m²-t rááldozol, akkor mehet a paradicsomlé-gyártás is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!