Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tehetek így októberben a...

Mit tehetek így októberben a fügefa elfagyott ágaival?

Figyelt kérdés

Tavaly télen elfagyott a fügefánk ágainak a felső része. Persze, nem tudtam, mert május végéig nem hajtott ki egyáltalán. Amikor lett rajta levél, akkor láttam, hogy mely részek fagytak el. Akkor, június-júliusban nem mertem metszeni, mert vártam, hátha mégis újraindul, meg féltem is nyáron metszeni. Termés nem volt rajta (tavaly rengeteg volt). Most még van rajta levél, látom, hogy mit kellene lemetszeni.

Októberben még szabad?! ...vagy most már várjak jövő tavaszig, és jelöljem meg szalaggal az ágakat, mert ha ledobja a levelét, megint nem fogom tudni, mit kell levágni. Olyat is olvastam, hogy még újraindulhat az elfagyott ág, úgyhogy most már tényleg nem tudom, mi legyen.

Köszönöm, ha valaki válaszol, aki ért hozzá.

2017. okt. 9. 10:13
 1/9 anonim ***** válasza:
52%
Vágd le most. Ami a télen elfagy, azt kihajtás után, amikor látni, hol nem várható hajtás, le kell vágni ill. a korona- vagy bokornevelés során megfelelő alakra formázni (levágással).
2017. okt. 9. 10:36
 2/9 anonim ***** válasza:
47%

Én most már hagynám jövő tavaszig.

Ha most kezdenéd visszametszeni az eleven részig, akkor a sebgyógyulás már nem következne be, és a fertőzések bemeneti kapuja lenne.

2017. okt. 9. 10:45
 3/9 anonim ***** válasza:

Olyan nem létezik, hogy elfagyott ág kihajtson.

Ha nem te vagy Jézus, akkor neked se fog sikerülni a holtat feltámasztani.

A füge kérgén mostanra már látni, hogy melyik rész van elhalva. A kéreg nagyon ráncos, esetleg már jön is lefelé. Így azokat nyugodtan vághatod bármikor, télen is, a száraz fának teljesen mindegy.

Most csinálva meg csak olyant vágsz, ami fölött nincs levél, így elrontani se tudod. Legfeljebb, ha biztosra akarsz menni, akkor csonkokat hagysz, aztán majd tavasszal letisztázod.

Az élő részeket meg majd tavasszal ritkítsd, formázd.

2017. okt. 10. 07:24
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

3. válaszoló, ha még visszanézel (jót derültem az írásodon): biztosan hülye kérdés, de ha nem vágom vissza az élő részig, akkor az elfagyott ágon marad egy kis darab élettelen rész, mint egy "kupak", nem? Akkor viszont már végülis mindegy, hogy most vágom le vagy tavasszal, nem? Ha pedig levágom az élő részig, nem lesz valami baja, ahogy az egyik válaszoló írta, nem gyógyul be? Bocsánat, csak egyáltalán nem értek hozzá, most tanulom. Jó ötlet, hogy a kérgét kell nézni, eszembe sem jutott!

2017. okt. 10. 11:44
 5/9 anonim ***** válasza:

Igen, ezt írtam, hogy maradjon egy kis elhalt rész. Csak azért érdemes levágni, hogy ne csúnyálkodjanak ott tovább az elhalt ágak. De a száraz fának mindegy, hogy mikor vágod.

A füge egyébként is elég fagyérzékeny, a vastagabb élő részek visszavágásával ezért kell megvárni a tavaszt, hogy ne megzavart nedvkeringéssel induljon a télnek. A gyenge nedvkeringés hajlamosít az elfagyásra, vagy gyengébb tél esetén is a vágás mellett egy rész visszaszáradására.

Egy-másfél hónappal ezelőtt még nyugodtan vághattad volna akárhol, akkor még lett volna ideje regenerálódni. Most már feltehetőleg heteken belül lemennek a levelek, és beáll a téli nyugalom.

2017. okt. 10. 14:09
 6/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, így fogok tenni. :) Megpróbálom télre valahogy becsomagolni, nehogy megint így járjunk...
2017. okt. 11. 12:28
 7/9 anonim ***** válasza:

A fát hogy tudnád becsomagolni?

Egy valamibe való betekerés semmit nem ér, mert a fa nem fejleszt hőt, amit megtartana, mint ahogy te teszed, ha felöltözöl.

Csakis olyan dolog jöhet szóba, ami nagy mennyiségű nappali melegebb levegőt zár be, és lehetőleg a szigetelés nyitott valami hőt sugárzó dolog felé, mint pl. föld vagy épület.

Fánál ez szerintem kilátástalan.

2017. okt. 11. 18:15
 8/9 A kérdező kommentje:
2017. okt. 11. 22:34
 9/9 anonim ***** válasza:
Ez így jó, de csak a törzset védi, ha tényleg fád van, az meg nagyjából mindegy is.
2017. okt. 12. 13:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!