Kezdőoldal » Otthon » Kert » Érdekelne, hogy a szőlőt...

Érdekelne, hogy a szőlőt saját célra is kell-e permetezni?

Figyelt kérdés

Nagyon régen, mikor még ezeket a permetszereket hírből sem ismerték is gondolom volt azért termés rajta, pl. Római birodalom.

Ha van 1-2 sor szőlője az embernek, az alap munkákon (metszés, tetejelés, kötés, kapálás, esetleg a trágyázás - nem műtrágyával) kívül ha a permetezést elhagyjuk, jó eséllyel lesz nulla termés? Láttam már olyan elhagyatott kidőlt-bedőlt gazos táblákat, karós verzióban is, ahol érésidőben mégis volt rajta - ha nem is olyan rengeteg - termés.

#szőlő #termés #őszi gyümölcs
2017. szept. 21. 17:00
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

# 3

"Hát a peronoszpóra éppen nem az aszályos időben jön elő hanem ellenkezőleg a párás nedves meleg időben."

Hát nem is azt írtam, hogy az aszályos időben jön elő, hanem hogy az aszályos idő előtt nem jön elő a gazos szőlőben.

A peronoszpóra nem a semmiből lesz, hanem van egy fejlődésmenete. A spórákból szép lassan elkezd fejlődni, és amikor te már látod a szőlőn a bajt, akkor már egy ideje fejlődik.

Amennyiben ezen indulási folyamat alatt a szőlő levele borítva van az ezerféle más, betegséget nem okozó gombával, akkor a spórák nem tudnak fejlődni, nem lesz szemmel is látható peronoszpóra. Egy darabig még jelen lesznek kezdetleges formában, próbálkoznak, de ha évekig nem tudnak kifejlődni és spórát nevelni, és nincsenek közeli, fertőzött szőlők az újrafertőzéshez, akkor azon a részen kipusztul a peronoszpóra.

Mint írtam, ezt már elég sokszor megfigyeltem, a környékünkön sok a rövidebb-hosszabb ideje elhagyott, vagy csak pl. betegség miatt fél évig nem művelt szőlő.

# 6

Annyi pontatlanság van benne, hogy direkttermőnek pont az Amerikából származó Vitis labrusca szőlő fajtáit, valamint (főleg) azon interspecifikus fajtákat (fajhibrideket) nevezik, amiknek az egyik őse ilyen amerikai fajta volt.

Ezek gyökerét nem támadja a filoxéra, így direktben, saját gyökéren, oltás nélkül is termeszthetők.

# 10

Nem mindegy, hogy hol termeled a szőlődet.

Ha nincs a közeledben sok szőlő, ahonnan - lépésenként haladva - el tudna jutni hozzád a betegség, akkor elképzelhető, hogy a lisztharmat, vagy legalábbis a lisztharmatnak egy megfelelően agresszív törzse nem ért még el hozzád.

Nekem van (többek között) egy ház melletti lugasom, sok 50 éves Othellóval. Alföldi vidék, gabonatáblákkal - mint védősávval - körülvéve, és a faluban is csak pár tőke szőlő van minden ötödik udvaron. 5 évvel ezelőttig soha nem volt lisztharmatom, nem is kellett permetezni.

Aztán egyszer csak mégis bejutott a lisztharmat, és a legjobb felszívódó szerekkel sem tudom leirtani az Othellókról, csak egy bizonyos mértékig visszaszorítani.

2017. szept. 23. 06:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!