Túl lennének öntözve? Elkezdenek a szép vastag élettel teli szárai egyszer csak végig száradni..az egyik már tönkrement,a másik orchideám most ugyan így kezd elhalni :( Lehullottak róla a virágok és kezd a szára a csúcsától lefelé haladva elszáradni :( Hogyan tudnám megakadályozni a teljes pusztulását? Olyan gyönyörű,fájna érte a szívem :(
Úgy szoktam öntözni hogy a cserép alatt van egy kis tálka és ami öntözéskor belefolyik a tálkába azt nem öntöm ki alóla hanem hagyom benne állni ami folyamatosan nedvesen tartja a földet pár napig. Hetente egyszer szoktam így megöntözni,fényes ablakban van de nem tűz oda a nap.
Valami ötlet hogy mit tehetnék?
2017. aug. 7. 19:33
1/9 anonim válasza:
Ha pillangó orchideáról (Phalaenopsis) írsz, akkor a nagy gondoskodásoddal elrothasztod a gyökereit. Nem kell az alatta levő tálkában állni a víznek, mert nem szereti a nedves közeget. Természetes élőhelyén is ágvillákban összegyűlt korhadékban él, ahonnan kifolyik a víz és az egész törmelék kiszárad. Ezek inkább léggyökerek, amelyek a párás levegőből is képesek felvenni a vizet.
2017. aug. 7. 19:42
2/9 A kérdező kommentje:
Tehát akkor azt mondod,hogy azt jól csinálom hogy heti 1x locsolom,viszont akkor a kifolyt felesleget öntsem le alóla mindenképpen? És hogyan tudnám visszafirdítani a folyamatot? Most ne öntözzem egy pár hétig és helyre jön még?? Ki tudja heverni,vagy vége van?
2017. aug. 7. 19:45
3/9 anonim válasza:
Jó lenne tudni milyenről is van szó..azt írod vastag szárai...
Esetleg dendrobium nobile?
2017. aug. 7. 20:10
4/9 anonim válasza:
viszont az fix,hogy ezek nem szeretik a pangó vizet mert kirohadnak.
én 2 hetente locsolom a lepkét és a dendrodiumot is , gyönyörűek,pláne az utóbbi, pedig leértékelve vettem őket szóval ramaty állapotba
2017. aug. 7. 20:15
5/9 A kérdező kommentje:
Phalaenopsis-okról van szó.
2017. aug. 7. 20:20
6/9 anonim válasza:
Jelen állapotban csak azt tudod csinálni, hogy akár 2 hétig is visszafogod magadat a locsolással. A Phalaneopsis orchidea még azt is kibírja (persze hőmérséklettől, levegő páratartalomtól és fényviszonyoktól függően), ha több hétig nem kap vizet az ültetőközeg felől. Az ő gyökerei léggyökerek, amelyek bőrszövete szivacsos szerkezetű és képes a levegőből felvenni a párát ill. a ízcseppeket. A cserépben tartás eleve egy kertészeti kényszermegoldás ill. lakásban nagyon "rendetlenül" hatna egy ágas-bogas, levegőben meredező kukacszerű léggyökerek halmaza, holott természetes élőhelyükön ezek a növények így néznek ki. A fiam élettársa hetente egyszer teljesen vízbe meríti őket kb. fél órára, majd lecsöpögés után teszi vissza őket a rendeltetési helyükre. Családi házban laknak, ahol a nappali és a konyha nincs ajtóval elválasztva, korábban a félárnyékos szobaablakban voltak a növények, most egy ideje a teljesen árnyékos konyhaablakban, igaz, a mosogatótól 2 araszra, tehát mindenképpen eléggé párás környezetben. A növények gyönyörűek és rendszeresen virágzanak. Én magam pár éve voltam egy hagyatéki felszámolás alatti családi házban, ahol lehúzott redőnyök résein át jött csak be a fény és az orchideák garantáltan csak a levegőből vették fel a párát az 1-2 arasz hosszúra megnőtt kusza léggyökereikkel, és éltek. Ha neked megnyugtató, akkor elárulom, hogy én gyerekkorom óta növénykedvelő vagyok és már agy 10 éve orchideáim is vannak. Phalaenopsist azonban soha nem tudtam életben tartani. Nálunk nagyon meleg van és száraz a levegő (manzard). Ezzel szemben kiválóan érzik magukat a Cymbidiumok, Cattleyák és Paphiopedilumok. Ráadásul ők nyáron a kertben vannak, időnként tűző napon (amit egyetlen szakkönyv sem ajánl). Szóval az a tapasztalatom, hogy a tartás összes környezeti feltétele együttesen határozza meg, hogy sikerül-e az orchidea tartás vagy sem.
Így néznek ki a virágaim :( Helyre fognak még jönni? Fognak mèg új szárat hajtani?
2017. aug. 8. 08:31
9/9 anonim válasza:
jah csak ennyi a baj??? akkor másolok neked!!
Az egész télen gyönyörűen virágzó Phalaenopsisok (lepkeorchideák) tavaszra elnyílnak. Ilyenkor merül fel a gond, hogy levágjam-e a virágszárat vagy ne, és ha igen, akkor hol? A Phalaenopsisoknak, ugyanúgy, mint a többi orchideának néhány hetes pihenőre szüksége van a virágzás után. Ha nem vágjuk le a virágszárat, akkor arra kényszerítjük a növényt, hogy a virágszár végén, vagy valamelyik szárgumónál újabb bimbókat neveljen. Ezek a virágok kisebbek lesznek és ritkábban állnak majd a virágszáron, és az állandó virágzás felemészti a növény tartalékait.Ha a lepkeorchidea elvirágzik, vágjuk le a virágszárat a tövénél. Ezzel biztosítjuk a szükséges pihenőt a növény számára, és lehetővé tesszük, hogy új leveleket és gyökereket fejlesszen a növény. A következő virágszár képződés egy-két hónap múlva megindul, és ősszel ismét gyönyörködhetünk orchideánk teljes virágzásában.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!