Késő már ilyenkor elültetni a borsót?
Mikor kell?
Tényleg cserépbe szokás először, majd utána kell kiültetni a kertbe?
Én majd kb. egy hét múlva vetek -Rajnai törpét.
Azon is múlik,hogy milyen a talaj,és hogy hol laksz az országon belül.
Én Szegeden,ahol feketeföld van.
Igen, jól írja az előző, olyan 1-2 hét múlva lehet Rajnai törpét, én is akarok majd. (Legalább 10 éve kísérletezem különféle időpontokkal.)
Most még csak hosszú tenyészidejűt érdemes, de annál még nagyobb a rizikó. A már most földben lévő Rajnaiból semmi nem lesz, mert a meleg és a sok órás megvilágítás hatására 10 centis korában elkezd virágozni, hoz 1-2 hüvelyt 1-2 szemmel, és vége. (Átlagos évben. Kimondottan hideg őszön ez lehet a nyerő.)
Az ezutáni Rajnaival se lehet biztosra menni, mert ha túl meleg lesz az augusztus vége meg a szeptember, akkor ugyanúgy jár, mint a túl korai, ahogy fentebb leírtam.
Ha kelésig nem lesz folyamatosan nedves a földje, vagy túl hűvös és borongós lesz a szeptember, akkor nem fejlődik rendesen, és mire virágozna, akkorra elviszi egy korai fagy. Ez viszont csak olyan 8-10 évente várható normál domborzati viszonyok között, úgyhogy legbiztosabbnak találtam augusztus közepén a Rajnait.
Ha nagy szerencsénk van az időjárással, akkor szépen megerősödik, mire eljön a virágzás ideje, és a fagyokig még hosszú ideig folyamatosan virágzik és terem, akár egy hónapnál hosszabb ideig is lehet szedni, a tavaszi vetésűvel ellentétben, mert októberben már nincs hosszú nappal és nagy hőség, ami véget vetne a virágzásnak.
Itt például a tavaszi "nem jön be" sem borsóból,(sem fokhagymából)
Így én "Erzsébet~napi" borsót vetek(és akörüli időben duggatom a fokhagymát is)
Nem szoktam a drága,télállónak mondott magot venni,csak a Rajnait...abból is a debreceni csomagolást tapasztaltam jobbnak.
12 voltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!