Két gyümölcsfát szeretnénk ültetni, melyiket választanátok az alábbiak közül?
Almafa: Golden vagy Idared
Körtefa: Bosc Kobak, vagy Vilmos?
Szempontok: betegségekre mennyire hajlamos, Mikor kezd teremni, milyen bőséggel terem, gyümölcse mennyire feldolgozható (kompót, befőt, stb.). egyszóval bármilyen szempont érdekel!
De ugye nem most akarod ültetni?
Október vége, november eleje, vagy tavasszal.
Az eredeti kérdésedre nem tudok válaszolni, mert nekem Vilmosom van, a másikat nem ismerem.
Almából mindkét fajta van, szépek, egészségesek, bőtermők, de mi permetezünk, tehát nem "bio"
A goldent választanám, rendszeresen bőtermő, jó ízű márciusig eltartható. /20-30 évvel ezelőtt a legnagyobb területen termesztették a világban./ Tenyészidőszakba a beteg hajtások egy-két alkalommal leszedve, permetezés nélkül is szépen terem, bár nem bio fajta.
Az idarednek egyedüli érdeme, hogy sokáig eláll. Minden reklám ellenére érzékeny a lisztharmatra.
Bosc kobak pergament színre érik, leveses, fűszeres, édes, nagyon finom. Óvatos szedéssel szállítással 2-3 hónapot eláll.
A Vimos most fog először teremni, ezért nincs véleményem.
Az Idared nagyon nagy almákat terem,és rengeteget is.Ritkitani is kell.
Körténél a Vilmost választanám,de nem téli körte .
A Bosc nálunk nem vált be,mindig kövecs volt a belseje .
Permetezés nélkül semmi sincs már .
Azt ugye tudod, hogy egyik sem önporzós? Vannak a kertedben porzópartnerek?
Az Idared egy időben divatos volt, manapság már kezdenek rájönni az emberek, hogy a legigénytelenebb ízvilágú almák közé tartozik. De ahogy írták, a vastag, viaszos héja miatt kiválóan tárolható.
A Golden eláll márciusig hideg helyen tárolva, de gyakorlatilag úgy január végéig, február elejéig jó, mert utána már ráncos és íztelen lesz.
Én nagyon szeretem amúgy, ameddig még friss. Általában ritkítani kell.
A legigénytelenebb fajták közé tartozik, betegséget még nem láttam rajta.
A körték közül mindenképpen Bosc. (Végre valaki tudja, hogy Bosc-nak hívják, nem Bosch-nak. :)
A legjobb ízű őszi körte.
Házi körülmények között egy hónapig esetleg eláll, tovább nemigen. Esetleg ha van nagyon hideg pincéd.
Egy hátránya van, az ágai nem nagyon akarnak elágazni, tehát oda kell figyelni a metszésre kisebb korban.
A Vilmosnak van egy érdekes, kissé talán muskotályos mellékíze, de szerintem az íze messze elmarad a Bosc-tól, ami tudtommal a világ legelterjedtebb körtéje. (Hívják még Alexandernek is.)
Amúgy a két fajta között semmi jelentős különbség nincs azokban, amiket kérdeztél.
Talán még annyi, hogy a Bosc néha túlköt, és ha nem ritkítod, meg a molyok és viharok se tizedelik meg, akkor nem nő túl nagyra. (Ha kevesebb van rajta, akkor az is hatalmasra tud nőni.) A Vilmosra kevésbé jellemző a túlkötés. Ha befőttnek hámozni szoktátok, akkor a Bosc annyiban rosszabb, hogy a vékony nyakát nem olyan jó hámozgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!