Mit lehet tanni, hogy ne legyen ilyen a levele? ( kép lent)
Ő egy avokádó. Nyár elején került ki a szabadba, azóta ilyen a levele. Mit kezdhetek vele? Egyáltalán mi okozza ezt?
Kártevők garmada!
Levéltetű, amerikai lepkekabóca.
Talán még valami gomba is.
Ez a dög lepkekabóca a mi avokádónkat is azonnal megtámadja, amikor az nyáron kiköltözik az erkélyre. A fehér szöszmösz hozzá tartozik. Folyamatosan figyeljük és nedves ruhával letöröljük, amint megjelenik valahol. A szöszmöszben ugyanis már élő példányok is vannak, így fiatalon egész murisan néznek ki, mint valami fehér plüss játék. Tehát ezt még viszonylag könnyű távol tartani, csak folyamatosan ellenőrizni kell a növényt, a szárakat, a levél alját, illetve elcsípni a kifejlett példányokat is.
A kis barna ovális dolog meg szerintem pajzstetű, az is egy szemét jószág, amíg nincs elszaporodva, addig az utal a jelenlétére, hogy víztiszta édes ragacs jelenik meg a leveleken vagy akár a padlón is, amire ráadásul rácuppanhatnak a hangyák. Ha el van hanyagolva, akkor ebben a ragacsban fekete penész (penészgomba) is megtelepedhet. Ezt a ragacsot eléggé nehéz eltávolítani, meg a pajzstetűt is inkább mechanikus úton lehet vagy vegyszerrel. Ilyen állapotban talán már inkább az utóbbi. De aztán ha mentes lesz a növény és folyamatosan ellenőrzöd, már könnyebb elejét venni egy újabb inváziónak.
A fekete pöttyökre nincs ötletem, a mi avokádónkon még nem láttam ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!