Milyen vadnövény lehet az, aminek a levelei a sárgarépáéra hasonlítanak?
Leveleinek formája teljesen mint a sárgarépáé, csak sötétebb zöld árnyalatúak, és jobban elfekszenek, nem teljesen felfele állnak, mint a sárgarépánál.
Gyökere... hát nem szedtem ki, de valami répaszerű gyökere van. És világos sárgának látom, amennyire látom...
Tavasszal láttam meg a gyomos udvaron, és vigyáztam rá.. Mostanra hozott valami bimbót, zöld még az egész, úgy tűnik virágozni készül.
Ezt a zöld bimbót meg vékony zöld ágas-bogas valami veszi körül, mint mondjuk a borzaskata virág bimbóját, az jut róla eszembe.
Akinek van sejtése, mi jöhet szóba, mi lehet ez a vadnövény, kérem írja meg, és rákeresek neten....
Fotózni most nincs lehetőségem, ezért leírás alapján...
Köszi.
Tudom melyikre gondolsz, de nem tudom a nevét.:(
Várd meg míg kivirágzik, fotózd le és akkor biztos lesz aki felismeri.
Ha répaszaga is van, akkor vadmurok, Daucus carota.
Gyakorlatilag vadrépa.
Ha nincs répaszaga, akkor sem lehet turbolya, az már ilyenkor elsárgul, elszáradt.
Igazad lehet 4-es, mert írják, hogy a sárgarépa őse, tehát jogos a hasonlóság.
Sőt, most, hogy ismét elolvastam a kérdést, szinte biztos, hogy vadrépa
Még foltos bürök is lehet a leírás alapján, ez viszont MÉRGEZŐ(!)
Ellenben itt nem írják, hogy ilyenkorra elszárad a turbolya.
Valójában amikor kinyílt a virág, akkor lehet eldönteni mi is lehet a kérdező növénye
"Ellenben itt nem írják, hogy ilyenkorra elszárad a turbolya. "
Nekem nem kell internet hozzá.
Természetjáró, főállású kertész, hobbi botanász vagyok, ilyenkor a turbolya már nem zöld.
Köszi a válaszokat, mindenkinek!
Azt hiszem a vadmurok lesz, rákerestem és egy könyvben is megnéztem, szerintem tuti. Ugyan még nem nyílt ki a virágja, de egyre láthatóbb mi lesz belőle. A könyv azt írja, néha rózsaszínes is lehet a virág, nemcsak fehér, és úgy tűnik az enyém rózsaszín lesz...
Ha vadmurok, akkor megkóstolnám...
Azt írja a könyv, hogy nehogy összetévesszük a bürökkel, gyilkos csomorikával vagy egyes borgyökérfajtákkal, melyek mérgezőek....
Ahogy a bürökre rákerestem, nem hinném, hogy összetéveszthető vele, hisz a bürök képeken az látszik, hogy annak nincs tőből sűrűn növő levelei, mint sárgarépának vagy ez esetben vadmuroknak, hanem szétágazik a növény, és mindenfele vannak a levelei.... És ahogy látom a virágai alatt sincsenek olyan elágazó zöld ágasbogasok...
A gyilkos csomorikának egész másak a levelei, azzal sem hinném, hogy összetéveszthető.
A borgyökérfajták meg micsodák???
Tubolyát sem tudom melyik.
Egyébként volt egy növény, amit jó egy hónapja gazoltam ki a telken, és annak is a kis levélvégei mintha a répáéra emlékeztettek volna. Talán az volt a turbolya, netán a bürök...?
Na az olyan volt, hogy jó magasra megnőtt, talán úgy a csípőmig érhettek már. A szára mintha szivacsos lett volna, vagy legalábbis nem tömör, mert összenyomódott könnyen. És könnyen ki lehetett húzni gyökerestül, bár tény, hogy ott nem volt túl kemény a talaj. A nagyobbak rendesen elágaztak már... És valami fehér virágok. Annyira nem jegyeztem meg, bár most már kíváncsi vagyok mi volt. :) És könnyen szaporodó növény...
(Ez amiről meg a kérdeést tettem fel, szóval a vadmurok, ez közel sincs olyan magas, mint az volt... Ja és ez a cuki murok már több bimbót is hozott, érdekes! :))
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!