Tippek egy virágzó növény megmentéséhez?
Van egy növényem, még palánta fázisban jár, de már lassan kezd virágozni.
Sajnos kitépék gyökerestül, de én pár perccel később beültettem egy cserépbe. Helyre is jött, de aztán pár nap elteltével megint kezd összefonnyadni.
Szeretném, hogy újra erőre kapjon!
Mit tanácsoltok?
Milyen növényről van szó? Azóta mit csinálsz vele? Napon van vagy árnyékban? Sokat locsolod vagy keveset? A gyökerei nagyrészt letépődtek, vagy azért megmaradtak?
Érdemes bőven locsolni, hogy regenerálódni tudjon, csak túlzásba sem szabad vinni, mert akkor meg kirohad/megfullad a gyökere.
Palánta? Vagyis valamilyen egynyári? vagy valami különlegesebb?
Vadkenderről van szó.
A kis mellékgyökerek letépődtek, mert amikor rátaláltam csak a főgyökere volt. Nemtudom voltak a mellékgyökerei..
Azóta változóan, mindig más-más időt van napon, illetve lakásban árnyékban. Naponta öntözöm, van, hogy kétszer is. Szellő, szél viszonylag sokat éri, kivéve mikor bent van.
Táprúdat vagy oldatot tervezek venni, szerinted milyet érdemes?
Vagy esetleg valami házi praktika?
Basszus, én hülye meg ki tettem a napra, ráadásul ahol a szél is fúj. Ajajj...
Köszönöm a válaszokat, királyak vagyrok! Ment a zöld kéz mindenkinek
Jól írják, plusz még:
Ha csak a csupasz főgyökere maradt, akkor a föld feletti részt erősen vágd le, csak alul maradjon némi zöld rész, ami ki tud hajtani. 1-2 hajtáscsúcs, pár levél, ennyi, nem több. A túl sok föld feletti részt nem tudja ellátni a szinte nulla gyökérzet.
Abban biztos vagy, hogy érdemes vele kínlódni, nem csak valami gyomnövény? Pl. európai vadkender, ami sokfelé hatalmas területeket borít?
Amúgy nagyon hullámvölgyes...
Egyszer elkezd elengedni a tartása, kicsit lekonyul, megfonnyad. Egyszer meg újra erőre kap és stabil..
Fura..
A növény feltehetőleg egyszerre pusztul el ilyen esetben, tehát a gyökér meg a szár együtt. Mivel a pusztulás oka valami olyasmi lesz, hogy létfontosságú anyagok hiányozni fognak a növény szervezetéből.
Ha csak egyszerű kiszáradás lenne ép gyökérrel, akkor még előfordulhatna, hogy a teteje leszárad, a gyökérzet meg élve marad, és kihajt.
Egy darabig gyökér nélkül is életben lehet tartani növényeket, ha vízhez tudnak jutni, lásd vágott virágok a vázában. De ez csak időleges. Gyökeres növény esetén a víztűrés növénytől függő, vagyis egyes növények gyökere elpusztul, ha vízben áll, vagy túl tömör és túl vizes földben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!