Találok valahol listát a karógyökerű fákról? A tölgyet és a vadkörtét tudom, de tudni szeretném a többit is.
Nem tudom, miért kérdezed. Csak az tudom tanulmányaimból, hogy a kétszikű növényeknek (ide tartoznak a fák is) főgyökér rendszere fejlődik ki. A főgyökér (karógyökér) azonban az esetek zömében elhal egy idő után és szerteágazó oldalgyökér rendszer alakul ki. Ez nemcsak a fás kétszikű növényeknél, de a lágyszárúaknál is jellemző.
Köszi! Ennél frissebb nem volt :))) Amúgy tényleg köszi!
Hát, én meg úgy tanultam, hogy vannak sekélyen gyökerező fák, amik szétnyomják a járdát és vannak a karógyökerűek mint pl. a tölgy.
Jól írja az első válaszoló, minden fára az jellemző, hogy felnőtt korára az oldalgyökérzete lesz a jellemző. Ettől függetlenül, egyes fák több vastag gyökeret fejlesztenek közvetlenül a felszín alá, mások meg inkább fél méter mélyen lévő vastagabb gyökerükből eregetnek felfelé vékony gyökereket. Az első típus emeli meg a járdát.
A karógyökér a magról helyben kelt csemetékre jellemző, később fejlődése leáll.
Egy 30 éves tölgy gyökere mit keresne mondjuk 30 méter mélyen? Minden ellenkező híreszteléssel szemben, a fák gyökérzetének 90 %-nál része 1-1,5 m-nél sekélyebben helyezkedik el. (A legnagyobb rész 60 cm-re sincs a felszíntől.)
A jellemzően karógyökerű fák gyökérzetének is csak 10 %-a megy 2 m alá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!