Ha most kiültetem a paradicsompalántákat, nem lesz bajuk a hideggel?
Ne ültesd ki, csak vidd ki edényestől. Már korábban kellett volna.
Az enyémek kint voltak 2 hetet, aztán most a nagy hidegben pár napot bent, mától megint kint. Leghamarabb egy hét múlva ültetem ki, ha még akkor sem jósolnak fagyokat.
A hideg, de fagymentes éjszakákon semmi bajuk nem lesz, ha a nappal elég meleg.
Az enyémek többször is voltak kint 2 fokban, és nagyon szépen fejlődtek. Paprikák, paradicsomok, padlizsánok, párszáz darab.
A szomszédjaim korábban mindig csóválták a fejüket, amikor áprilisban palántát ültettem, vagy babot, kukoricát, cukkinit vetettem.
Aztán meg mindig nagyot néztek és irigyeltek, amikor ők palántáztak májusban, akkor nekem már dió méretű termések voltak a paradicsomon, paprikán. És majdnem egy hónappal volt korábban termésem, mint nekik.
Többször levezettem nekik, hogy nem az a kunszt, hogy akkor lesz termésük, amikor már a piacon is 70 forint kilója a paradicsomnak.
Ráadásul mind a kettő dohányzik, és szélnek ereszt havonta 30 ezer forintot. Az április elejei veteményezésnél meg az a néhány tucat palánta és vetőmag durván egy 10 ezer forint körüli összeg kockáztatását jelenti. De ha megúszod a fagyokat, bőségesen megtérül, mert olyank korán van kilószámra zamatos, napérlelte paradicsomod és zöldséged, amikor még 400 forint kilója, és a boltban a korábban leszedett és napokat utaztatott ízetlen importot, vagy a fóliást árulják 400 forintért.
Én a fentiek miatt mindig bekockáztatok, és 10-ből egy-két év, ami nem jön be, és meg kell ismételni a fagyok miatt a palántolást, és elbukom a 10 ezer forintot, és majd nekem is akkor lesz paradicsomom, mikor 70 forint kilója.
De a többi nyolc évben élvezem a korai termést. Amit éretten és zamatosan, tápértéke teljében tudok leszedni otthon a tőről... (és nem féléretten szedték le, hogy végigutazza fél Európát, és még utána is egy hetet kibírjon a standon...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!