Ha kirostálom a komposztot a földre, hogy majd az eső bemossa pár nap múlva, akkor addig elillan belőle a nitrogén?
Köszönöm!
Akkor jó így, hogy a felszínen marad, és nem dolgozom bele?
Egy kissé besűrűsödött eper-ágyásra rostáltam, ahol nem lehet bedolgozni.
hely sincs a kapálásnak, meg megsérteném vele a sekély gyökereket. ezt nem szeretném, mert tele van virággal.
Azért most csináltam, mert éjszakára már gyenge esőt ír, és várhatóan holnap is lesz még csapadék.
jövő héten pedig még több, de annyi nem, h elmossa, inkább csak bemossa reményeim szerint.
Ahhoz nagyon nagy eső kellene, hogy a komposzt bemosódjon a földbe. Ha csak megázik, akkor semmi haszna, a felszínen csak megég, más szóval kiszárad.
Olyan rettenetesen sok tápanyag nincs benne, és az is csak akkor hasznosul, ha be van dolgozva a földbe. A komposzt haszna felerészben az, hogy a hasznos lebontó mikroorganizmusok el vannak benne szaporodva, amik a földbe jutva tovább szaporodnak, de ezek a talajfelszínen szárogatva igen gyorsan feldobják a bakancsot.
Ha el van sűrűsödve az eper, akkor még nincs késő egy kapával utat vágni közéjük. Ha több tövet hagysz meg, akkor lehet több darab epred, de több kiló nem. Magyarul, sok lesz, de apró.
Különben abban se vagyok nagyon biztos, hogy ilyen későn jót tesz az epernek a komposzt kijuttatása, ősszel, vagy esetleg március közepén ért volna valamit.
Kapott korábban is.
Holnapra is ír esőt, meg jövő héten több napra is.
Azok a hasznos mikroorganizmusok így remélem, be tudnak jutni a földbe.
Az eper még csak tavaly lett telepítve. Akkor hagytam helyet a tövek között, de előtte műtrágyát kapott a föld. Szépen el is burjánzott, igaz túl sok termés nem volt, inkább a zöldre dolgozott. Ezért nem is kapott idén műtrágyát. De már begyökeresedett rendesen, jól érzi magát.
Érdekes egyébként, a 3 ágyásból 2 szép dús, a harmadik meszes földű, mert ott korábban építési törmelék volt. Látványosan gyengébb, ritkább, mint a másik kettő. Pedig ugyanazt kapják.
Na mindegy, ez csak érdekesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!