Azt olvastam a smaragd tujánál, hogy 1,5-2 m az átmérője felnőtt korában. Akkor miért kell 80 cm-enként ültetni? Nem lesz túl sűrű? Nem "fojtják meg" egymást?
Kedves Troll! Az átmérő egy speciális szélesség, nem?
Értem én, hogy sugár, meg átmérő, de ugye több, egymás mellett lévő tujáról van. Tehát, ha 80 centinként ültetem a tujákat, akkor egy tujának 40 cm sugár jut. Ami felnőtt korában 75-100 cm lesz.
Köszi Neked is!
Megírnád, hogy hány centiseket vettél és most milyen magasak?
Sövény esetén nem az a lényeg, hogy a két egymás mellett állónak egy-egy ága összeérjen, hanem hogy folyamatos, egyenes vonalú "fal" alakuljon ki, ami a találkozási pontoknál is vastag.
Egy kis geometria.
Ha magában van a tuja, akkor egy kör a metszete.
Ha nyírott sövényben van, akkor egy négyzet vagy téglalap.
Rajzolj a földre egy 1,5 m átmérőjű kört. Ebbe nagyjából egy 1 m-es oldalú négyzetet tudsz belerajzolni úgy, hogy a sarkok a körre essenek. Eddig oké?
Vagyis, ezek alapján lehet 1 m-enként ültetni a tujákat.
De a tuja csak lent 1,5 m átmérőjű, fentebb egy darabig még kisebb, azaz a fal nem folyamatos, egyenes. Ezért kell 0,8-ra sűríteni.
Ha nem nyírod, a helyzet akkor is az, hogy távol ültetve hiába ér össze egy-egy ág, de nem lesz átláthatatlan. Ezért szokás közelre ültetni, meg azért, mert így évekkel hamarabb létrejön az átláthatatlanság.
A tuják ilyenkor felfelé meg a két szabad oldaluk felé nőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!