Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha a kertembe az adott gyümölc...

Ha a kertembe az adott gyümölcsfa mellé nem telepítem a beporzó fáját, akkor semmi esély, hogy gyümölcs legyen rajta?

Figyelt kérdés
A méhek milyen távolságot "barangolnak" be a virágpor gyűjtés során?

2017. márc. 21. 23:34
 1/7 anonim ***** válasza:

Üdv!

A méhek általánosan elfogadott élelemgyűjtési területe, egy 5 km sugarú kör,de ez a maximum értékhez van mérve,gyakorlatban 2-3 km, amit szívesebben látogatnak. De fontos, hogy számos más méhfaj is járja a virágokat,mint pl a poszméhek. Nem valószínű, hogy porzós nélkül marad a fa.

2017. márc. 21. 23:54
 2/7 anonim ***** válasza:
Megy ugyebár nem mindegyik fához kell porzó, van amelyik öntermékeny. Például a mandula nem ilyen, annak kell porzó, de egy csomó baracknak, almának nem kell.
2017. márc. 22. 06:25
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
állítólag van már mandula is öntermékeny
2017. márc. 22. 07:32
 4/7 anonim ***** válasza:

Amennyiben nem telepítesz mellé porzót, akkor is lehet termésed, de sokkal kevesebb mintha porzós lenne mellette.

A szél, a méhek messziről elhozhatnak pollent, de ez csak csekély termést eredményezhet.

2017. márc. 22. 08:24
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Tehát, ha a szemközti szomszéd kertjében, kb 200 m van porzó fa, akkor az írottak alapján jól gondolom, hogy megfelelő esély van a megporzásra?
2017. márc. 22. 08:49
 6/7 anonim ***** válasza:
Igen az elég porzónak. Csak ki ne vágja
2017. márc. 22. 08:57
 7/7 anonim ***** válasza:
42%

200 m esetén nem lesz valami nagy termésed.

Az egy dolog, hogy a méhek hány km-re tudnak elrepülni, de neked az kellene, hogy a 200 m-re lévő fáról pont a te fádra szálljanak. Amire ugye nincs túl nagy esély, mert a méh megpakol azon a másik fán, hazamegy, aztán meg megy valahová az ellenkező irányba, de legalábbis nem pont hozzád.

A gyakorlatban úgy 100 m az, ahol még lenne értelme erre bazírozni, de ilyen távon is csak akkor, ha a környéken nagyon kevés a virágzó növény, és rá van kényszerülve, hogy a másik fa után a tiédre menjen.

Ha nincs helyed, meg a szomszédságban nincs porzófajta, akkor olts rá két mellékágat a tiédre. A Katalin cseresznyémre én is oltottam Germersdorfit, aztán mikor rájöttem, hogy a Katalin szép, de nem jó, akkor még a fa csúcsát is átoltottam, így, ha szerencsém lesz, 10 év múlva már a termés 2/3 része lesz Germersdorfi, ami magasan veri a Katalint ízben.

Egyébként az egy dolog, hogy a különféle oldalakon megadnak porzófajtákat, de azért pl. a legtöbb körte porozza a többit valamilyen szinten, átlagos években, és nem csak az a pár felsorolt fajta.

(A gyümölcsöket nyilvánvalóan nem porozza szél. A diót, mogyorót igen, de a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsöket nem. Azokat a különféle rovarok porozzák.)

2017. márc. 22. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!