Mit termeljek 3600 m2-en, hogy legyen belőle bevétel is?
Van egy eladó telek a közelünkben 3600 m2-es , ház 50m2-es ami rajta van pincével, konyhával, szobával és 3,9 millióba kerül.
Van a telken szőlő többféle, 8-8 piros vilmoskörte, 1 db jonatán almafa, 1 db idared almafa, 1 db golden almafa, 1 meggy, 1 cseresznye, 1 dió.
Szeretném majd a fiatal gazda pályázatot beadni, ahhoz szükséges minimum 6000 STÉ, lényegében valamennyi föld, bérelt vagy saját amin termelni kell valamit. De addig is gondoltam, hogy kezdésként jó lenne ez a telek. Viszont nem tudom, hogy mi érné meg? Somogy megyéről van szó. A házhoz közel van egy tó is egyébként.
Az ötletek a következők eddig: őstermelői igazolvány kiváltása, friss árut megpróbálni eladni (piacon?), amelyiket nem sikerül aszaltakat készíteni belőle, lekvárt, szörpöt, lehetőleg egészségeset, biot. Jelenleg van 8 órás munkahelyem, de nagyon nem szeretem, nem szeretek egész nap a gép előtt ülni. Viszont semmi tapasztalatom nincs a gyümölcs és zöldségtermesztésben. Minden információ jól jönne. Könyvek is, hogy mit érdemes elolvasni a témában, minden, hogy x m2-en miből mennyi teremhet átlagban, gondozás.
Köszönöm
Aha, értem.
Feldolgozott termékekkel nem érdemes foglalkozni, ilyent elég nehéz eladni értékelhető mennyiségben, egy-két speciális esetet kivéve. A törvényességi része is lehet rizikós, pl. higiéniai előírások. Ezt gazdajegyzőtől, falugazdásztól megkérdezheted bármikor, ingyen.
A friss termények meg, mint fentebb írtam.
Ha tényleg bele akarsz vágni, akkor érdemes lenne termelőt keresni, aki vagy szívesség alapon szakértene a kertedben (pl. telekszomszéd, vagy akár egy nyugdíjas, nagyobb munkára már képtelen, de hozzáértő, a helyi viszonyokat ismerő személy), vagy pedig te járnál el valakihez némi termés és okítás fejében dolgozni.
Olyan is van, hogy valaki az egészségi állapota miatt már nem bírja művelni a kertet, de a kedve megvan, és örülne, ha eladás helyett egy fiatal segítővel kettesben csinálhatná a dolgokat, a termés elfelezésével. Pl. hirdetést is adhatnál fel a helyi hirdetési újságban, hogy hozzáértő személy kertjében/gazdaságában tanításért cserébe segítenél.
Mindenesetre, ne ruházz be milliókat úgy, hogy semmi kilátás nincs a megtérülésre. Ekkora terület (ház nélkül) biztos lehet venni félmillió alatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!