Kert kialakításnál az akác maradhat vagy nem?
Ne vágd ki, míg nem kér enni! :)
Az akác nagyon hasznos, több szempontból.
Ha már nagy akkor a lombja hűs árnyat ad ezekben az őrült nyarakban.
A méheknek kimeríthetetlen táplálékforrás.
Kevés szebb fa van a virágzó akácoknál.
Én sem vagyok a fakivágás híve. Hacsak nincs valami nagyon konkrét oka (pl. elnyomja a többi fát a közelében) akkor hagyd meg.
Vonzza a méheket (amit a gyümölcsfáid is meghálálnak majd), jó kis enyhely a madaraknak (amit szintén meghálálnak a gyümölcsfáid is). A virágja jó teának köhögés ellen, ízre sem rossz, és gyomorsav-lekötő hatása is van. Továbbá enyhe hashajtó, azaz a székrekedéses panaszokat enyhíti, de akinek nincsenek ilyen problémái, azoknak nem kell attól félniük, hogy sűrűbben kell kijárni.
Mi palacsintatésztába mártva ki is szoktuk sütni, ezt a szokást még drága jó dédmamámtól örököltük meg.
"De akkor nem nyom el egy kultúrnövényt se ezek szerint? "
Dehogynem. Gyors növekedésű (főleg fiatalabb korban), és aminél nagyobb, azt elnyomja.
Viszont ez minden egyéb növényre is vonatkozik. Nem csak fákra, hanem már a lágyszárúakra is, pl. az erős növekedésű paradicsom elnyomja a hozzá közel ültetett paprikát.
Ameddig a fa egészséges, addig nem nagyon sarjadzik, azt inkább akkor szokta, ha már valami baja van a föld feletti részeknek, vagy pl. kivágod.
Én személy szerint a hasznos növények híve vagyok, de ha amúgy se akarnál semmi értelmes növényt ültetni, csak díszkertet akarsz, akkor ameddig más nagy növényeid nincsenek, addig az akác is maradhat, a szebb összhatás kedvéért.
Igaz, közismert talajzsaroló, de ha nem haszonnövényt akarsz utána oda, akkor ez nem zavaró dolog.
Ha nem te méhészkedsz, akkor téged ez ne érdekeljen, a gyümölcsfák egy-másfél hónappal korábban virágzanak az akácnál, vagyis a virágzásuk nem csalja oda a méheket. Az egyes méhek egyébként is csak pár hétig járnak ki gyűjtögetni, tehát nem fordulhat elő, hogy ugyanaz a méh barackról és akácról is gyűjtsön.
"a gyümölcsfák egy-másfél hónappal korábban virágzanak az akácnál, vagyis a virágzásuk nem csalja oda a méheket"
Hát pedig nálunk a körtéink, a birsünk és a naspolyáink egy időben virágoznak az akáccal, nagyjából május második felében. Néha még a szilvavirágzás is belelóg ebbe az időbe. A barack és a cseresznye valóban korábbi.
A terület 4100nm, erdősült, löszön van az erdőtalaj, mellette egy völgy ami elviszi a hideget szépen, dombon lépcsőzetes kialakítás az aljánál egy patak. Szóval egy üde erdő jelenleg, de nem csak őshonos fákkal, gyümölcsfa nincs is, de azt következő évre tervezem. Szóval ennek az alsó lejtős 2000nmét ritkítom kb 4-6 méterenként hagynék fát, borostyánt felszedem és legelő keverékkel beszórom. Ide jönnének nyuszik, tyúkok, kecske szabadon. Na és a felső részen lesz a ház meg egy permakultúra jellegű kert végső célként. De apránként haladnék évről évre szóval elsőnek alapélelmiszer, csicseriborsó, amarán, batáta, csicsóka, bab meg eper, paradicsom, uborka, fűszerek aztán majd jöhet mézbogyótól a kiwiig minden. :) Vegyesbe a mikroklímának megfelelően igyekszem majd összerakni.
Szóval kifejezett előnye nincs akkor kivágom őket, majd a kecskék megoldják a sarjadást, remélem. Köszönöm a válaszokat!
A kecske nem csak az akácsarjakat fogja kipusztítani, hanem minden létező fát. Lerágja a háncsot, a fa meg kiszárad. Láttam már ilyen kertet.
Fű ennyi állat között nem lesz egy szál sem. Amit a kecske nem rág és tapos ki, azt a tyúk kicsipegeti meg kikaparja.
#9: Én az ellenkezőjét láttam. Az egyedszám és a terület minősége pedig egyensúlyban tartható.
Jobban megnéztem ma, több tíz éves diófák, mogyoró, bodza bokrok is vannak. Elég nagyok, lesznek legeltetve és takarmányozva is szerintem túlélik a bokrok és fák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!