Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit csináljak a phalaenopsis...

Mit csináljak a phalaenopsis orchideámmal?

Figyelt kérdés
Volt 4 db orchiedám, átültettem őket orchidea földbe, tápoldatos vízzel öntöztem (1-2 havonta),egyébként pedig csak spriccelve öntöztem, amikor már fehér volt a gyökere, de 2 már tönkrement. Ezzel szemben a szomszédom, sima virágföldbe átültette az övét, és virágzik télen-nyáron, minden héten egy pohár vizet önt a gyökerére. Ami megmaradt most én is rendes földbe ültettem, most pedig kaptam mégegyet. Mit csináljak, hogy a másik kettőt megmentsem és ez az új is szépen megmaradjon?
2010. máj. 2. 13:23
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem 5 van, és mindig rendesen vízzel locsolom, havonta 1x tápoldattal. Nekem kerámia kaspóban vannak,de úgy, hogy a kaspóban van egy virágalátét fejjel lefelé, és erre teszem rá az orchideát, így maga cserép kimagasodik és amikor meglocsolom addig öntöm a vizet rá, ameddig el nem éri ennek az alátétnek a tetejét. Vigyázok arra, hogy a gyökerei ne legyenek persze vízben. Így ez a víz tud párologni. Hetente egyszer öntözöm. A leveleit csak leszoktam törölgetni hogy ne legyen poros.

Ha átültetem, akkor csak orchideaföldbe, mert a simában a léggyökerek megfulladnak (bár van ellenpélda is a szomszédodé, lehet, hogy nem tömítette, nem nyomta meg a földet, csak lazán ültette bele). A kilógó gyökereket úgy szoktam hagyni, nem tuszkolom bele a cserépbe.

A cserép átlátszó.

Itt vannak közvetlenül az ablak előtt, kb 10-15 cm-re, és egy sima függöny van csak az ablakon, ez egy déli fekvésű ablak, de nagyon jól érzik magukat, mindig virágzik valamelyik. Nekem már kb. 3-4 éve vannak meg ezek. A hőmérséklet itt bent általában 17 és 23 fok között van, nyáron, ha nagyon meleg van akkor 25 fok van.

Lehet nem kap elég napfényt? plusz rendesen meg kellene locsolnod? Nem tudok pontos választ adni, de hátha segít az, amit korábban leírtam.

2010. máj. 2. 14:12
 2/4 anonim ***** válasza:

Előző vagyok: attól látod, hogy mindenképpen vízre van szüksége, ha a gyökerei elkezdenek ráncosodni, fehéredni.

Az egészséges virágnak, zöldes szürkés a gyökere. Valamint a levelei is kemények.

2010. máj. 2. 14:18
 3/4 anonim válasza:
Igen-igen! Szerintem is a nap lehet a gond! Nálam 6 orchidea van, átlátszó cserépben, faháncsban, heti öntözéssel, kéthetente tápoldattal, spricceléssel, déli ablakpárkányon, szinte mint az előző válaszadónál, és nagyon szépek. Az egyiken 3 szálon 24 virág van éppen!:) Amikor az első virágzani kezdett, akkor beraktam az ablak előtti asztalra, hogy jobban látszon, de ahogy hozta a virágokat úgy dobta is el őket. viszzatettem az ablakba, most kezd magához térni.
2010. máj. 2. 14:55
 4/4 anonim ***** válasza:
az orchideákat már az tönkrevágja ha elteszed egyik ablakból a másikba.Hát még az ültetés.Szóval válassz nekik egy jó helyet és hagyd is ott.
2010. máj. 4. 19:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!