Szerves trágyázás hogyan?
Van egy kb 100négyzetméteres kertem. Idén sikerült szerezni tehén trágyát és igazából az lenne a kérdésem hogy ezt ha beásózom úgyis meg lesz a hatása, vagy mindenképpen ekével kellene beszántani?
Arra gondoltam hogy szét szórom , szórok hozzá egy kisebb adag NPK műtrágyát, beásózom amennyire tudom és majd tavasszal felkapálom rotácios kapával. ez igy jo?
# 3
A rotációs kapa jellemzően nem megy 15 cm alá normál munkánál. Meg lehet csinálni, de a szemben lakó gyerek a 100 m2-ét egy órán keresztül szokta rotázni, hogy rendes mélységet megforgasson.
De a mostani átázott földet, ha nem homokról van szó, nemigen lehet rendes mélységben átforgatni.
Az csak egy dolog, hogy felgyűri maga mellett a földet, és mélyebbnek látszódik a munka.
Egy rendes ásás meg 25 centinél kezdődik, bár tudok olyanokat, akik 40 cm-ig ásnak.
Jó lesz úgy, ahogy a kérdező írja.
Ha nagyon süppedős-ragacsos a föld, akkor meg kell várni, hogy ilyen -2 fok körüli reggelen meghúzzon a teteje, a fagyon könnyebb ásni, az ásó lapja is tiszta marad.
Az jó tanács, hogy nem szabad túl korán szétszórni a trágyát, ne száradjon ki, de azért ez nem ennyire veszélyes dolog ilyenkor már, mert a hideg, párás időben nem szárad ki egy nap alatt.
Ha nincs még meg az NPK, akkor ne is ezt vegyél, hanem komplex műtrágyát, mert ha csak N és P és K lesz eltúlzott mennyiségben, az érdekes jelenségeket okozhat.
Eleve, ha van bőven istállótrágya, akkor nem is indokolja semmi a műtrágyát.
Ha nem sok van, csak pár zsákkal, akkor vagy lassú lebomlású őszi műtrágyát használj most, vagy normál lebomlásút tavasszal. Ha nem lassú lebomlású, akkor egy csapadékosabb télen elveszhet a N nagyobb része.
Az a lényeg, amit a többiek is mondanak, műtrágya egyáltalán nem kell hozzá, ha kötött a talajod akkor nem kell mélyen be dolgozni max 30 centi ha kevésbé kötött akkor lehet mélyebben.
Jövőre még annyira nem fogja kifejteni a hatását majd a következő évben lesz meg az igazi hatása, csak több vizet fog igényelni nyáron a talajod.
Ezeket biztosra tudom mivel mezőgazdaságban dolgozom és évente több száz hektárt trágyázunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!