Anyagilag megéri vegetáriánusnak lenni?
Gondolok én arra, hogy átlag élelmezéshez képest, ha átváltana az ember vega életmódra, akkor jobban járna anyagilag?
Tekintve ha pl.: venné az élelmiszert, vagy megpróbálná magának megtermelni passzív üvegházban.
Nem az érdekel h. hogyan vágják le az állatokat, vagy mennyire egészséges dolog, hanem hogy anyagilag megéri-e váltani. Persze nem 100%-ban vega mód, mivel olvasom kell hús is néha.
Egyik legnagyobb kiadása a családnak az élelmezés, ebből jött a kérdés, tapasztalatcsere.
Köszi!
Teljesen mindegy, azt hiszem. Illetve nekem olcsóbb a vegaság, mert kizárólag minőségi házi húst ennék...
De mivel 17 éves korom óta soha nem ettem havi egyszer húst, csak ritkábban, nekem mindegy.
Sokféle étrendem volt, az ételköltségem jottányit sem változott, bármit hagytam el: hús, glutén, gabonák, laktóz, cukor és étolaj (bejött a xilit és a kókuszzsír, az utóbbi nem olyan drága, előbbiből nem eszem sokat), a gyümölcsfogyasztásom változása sem számít (igaz, vannak gyümölcsfáim), a maglisztek és a konjacliszt bejövetele sem...
Mivel alapvetően zöldséget és tojást, némi sajtot, olajos magvat eszem, ugyanúgy, mint egész életemben, csak régebben volt egy csomó szénhidrátbomba is pluszban. A bolti kész cuccok kiesése anyagilag jó, a sütijeim biztos drágultak, de nem sokat...
Alapvetően az számít, hogyan vega az ember. Ha olcsónak kell lennie, meg lehet csinálni viszonylag (tökéletesség itt eleve nincs) egészségesen és olcsón és roppant élvezetesen. Már egy határig az olcsót, persze.
Nem, nem kell hús néha sem...
De még ez sem ilyen egyszerű, mert bizonyos bolti vackokat enni egészségtelenebb és drágább is...
A helyi szezonális zöldségek rém olcsók tudnak lenni, de ettől még jók. Szóval válogatni kell.
Egy bizonyos árszint alatt már nem lehet normálisan enni, de olyan nagyon sok pénz nem kell a jó étkezéshez, viszont vagyonokat lehet költeni pocsék, egészségtelen táplálkozásra. Akár eszünk húst, akár nem, nem ezen múlik.
Pénz miatt nem igazán éri meg termeszteni. Üvegházban meg végképp. Nem akarok nagyot mondani, de úgy saccolom egy passzív üvegház árából több tonna zöldséget vehetsz. Nem beszéltünk még az egyéb költségekről, mint magok, trágya, eszközök és felütheti a fejét betegség (növény, de akár te is lerobbanhatsz...), kártevő.
Én azt gondolom akkor termelj, ha magad ezt jónak látod és ha ügyes vagy akár kijöhetsz plusszosra is.
Nem éri meg.
Sem anyagilag, sem egészségügyileg.
Az élelmiszeriparnak és a gyógyszeriparnak éri meg a váltás, ez indokolja a nagy "reklámot"
Én Németországban élek, itt mindenképp megéri. Havonta mindössze 160-200 eurót költünk két főre, és ebbe a mandula/mogyorótej, olyan "drágább" zöldségek/gyümölcsök mint avokádó heti 4x, málna/szeder/áfonya bármely évszakban, olyan drágább dolgok mint a teljes kiőrlésű tészta, barna rizs is beleszámítanak.
Hozzáteszem, hogy itt egy átlagos ember FEJENKÉNT költ legalább ennyit. Szóval az én tapasztalatom az, hogy megéri.
A szezonzöldségek rettentően olcsóak (gondolom otthon is), és a maradékpénzből telik egészséges, kicsit különlegesebb dolgokra is. Tehát ugyanannyi pénzből mindenképp sokkal jobb minőségű étrend állítható össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!