Kezdőoldal » Otthon » Kert » Almafát lehet ültetni almáról?

Almafát lehet ültetni almáról?

Figyelt kérdés
Elástam egy érett almát 10 centi mélyre. Ki fog kelni? Tudom, vannak faiskolák, de oda hogy kerülnek a facsemeték? Egyáltalán, honnan vannak az almafák?

2016. nov. 5. 08:09
 1/7 anonim ***** válasza:
43%

Elég lett volna csak a magját elásni akkor nagyobb eséllyel hajtana ki tavasszal, így várhatod amíg szétrohad az alma.

Ahol vettem most fát, ott vadalma magoncra oltották rá a nemest, tehát ugyan így a magot vetik el és 1-2 év múlva beoltják mert különben csak bizonytalan lenne hogy mit terem, mert lehet valami kicsi ehetetlen savanyú alma fejlődne a magról vetettből.

2016. nov. 5. 08:35
 2/7 anonim ***** válasza:
43%
Érett almának a érett magja kihajthat. A magoncnak a fajta azonossága az változó lehet, beoltva akár jó is lehet.
2016. nov. 5. 10:04
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem kizárt, de nem is túl valószínű, hogy hivatalos faiskola vadalmát használjon alanynak. Én mindenesetre még nem láttam faiskolában vadalmaalanyú oltványt.

Vannak alanynak szelektált, jól sarjadzó almafajták, amiknek a sarjait szokták szaporítani, és ezekre oltanak.

Különféle alanyfajták különféle faméretet, termőre fordulást, kihajtási időt, szárazságtűrést, stb. jelentenek.

Kiskerti használatra az MM106 és az M4 a leggyakoribb, ha jól tudom.

2016. nov. 5. 16:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Szinte 100%-ig biztos, hogy nem fog egyik mag sem kikelni. Egyrészt általános szabály, hogy a vetési mélység a mag szélességének a 4 – 5-szöröse. Mivel az almát 10 cm mélyre vetetted el, így a magnak esélye sincs a kikelésre. Másrészt a rothadó almában a magok elvesztik a csíraképességüket. Magról egyébként nem szokás semmilyen gyümölcsfát sem nevelni, mert előre sohasem lehet tudni, hogy az milyen gyümölcsöt fog teremni. Ugyanis a beporzást végző rovaroknak nem tudjuk elmagyarázni, hogy pl. a jonatán almát csak jonatán virágporral porozzanak (termékenyítsenek) meg.

Faiskolai szaporítás lerövidítve: vannak alanynak alkalmas fajták, melyekből ősszel megfelelő mennyiségű magot gyűjtenek. Tavaszi magvetés, 2 – 3 cm mélyen, 50 – 60 cm sortávolság, 15 – 20 cm tőtávolság. Augusztusban kívánt fajtára való átoltás (ami szemzéssel történik). Következő ősszel már kiültethető a csemete. A leírásom nagyon leegyszerűsített, ha érdekel a téma akkor nézz utána!

2016. nov. 6. 08:41
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Valóban mélyre tetted. A mag azért van gyümölcsbe ágyazva, hogy azt valamilyen állat megegye. A mag héja megvédi a magot az emésztőnedvektől, így a tápcsatornán áthaladva a végén az ürüékkel a földre pottyan. A természetben itt csírázik ki a szerencsés egyed.
2016. nov. 6. 12:28
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A 10 cm határeset, de egyáltalán nem kilátástalan. Ki lehet próbálni szobában, cserépben, a magonc szára nagyon meg tud nyúlni keléskor, ha muszáj.

1 mm-es magok ki tudnak bújni 3-4 cm-ről.

2016. nov. 6. 13:07
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat !
2016. nov. 7. 00:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!