Almafát lehet ültetni almáról?
Elég lett volna csak a magját elásni akkor nagyobb eséllyel hajtana ki tavasszal, így várhatod amíg szétrohad az alma.
Ahol vettem most fát, ott vadalma magoncra oltották rá a nemest, tehát ugyan így a magot vetik el és 1-2 év múlva beoltják mert különben csak bizonytalan lenne hogy mit terem, mert lehet valami kicsi ehetetlen savanyú alma fejlődne a magról vetettből.
Nem kizárt, de nem is túl valószínű, hogy hivatalos faiskola vadalmát használjon alanynak. Én mindenesetre még nem láttam faiskolában vadalmaalanyú oltványt.
Vannak alanynak szelektált, jól sarjadzó almafajták, amiknek a sarjait szokták szaporítani, és ezekre oltanak.
Különféle alanyfajták különféle faméretet, termőre fordulást, kihajtási időt, szárazságtűrést, stb. jelentenek.
Kiskerti használatra az MM106 és az M4 a leggyakoribb, ha jól tudom.
Szinte 100%-ig biztos, hogy nem fog egyik mag sem kikelni. Egyrészt általános szabály, hogy a vetési mélység a mag szélességének a 4 – 5-szöröse. Mivel az almát 10 cm mélyre vetetted el, így a magnak esélye sincs a kikelésre. Másrészt a rothadó almában a magok elvesztik a csíraképességüket. Magról egyébként nem szokás semmilyen gyümölcsfát sem nevelni, mert előre sohasem lehet tudni, hogy az milyen gyümölcsöt fog teremni. Ugyanis a beporzást végző rovaroknak nem tudjuk elmagyarázni, hogy pl. a jonatán almát csak jonatán virágporral porozzanak (termékenyítsenek) meg.
Faiskolai szaporítás lerövidítve: vannak alanynak alkalmas fajták, melyekből ősszel megfelelő mennyiségű magot gyűjtenek. Tavaszi magvetés, 2 – 3 cm mélyen, 50 – 60 cm sortávolság, 15 – 20 cm tőtávolság. Augusztusban kívánt fajtára való átoltás (ami szemzéssel történik). Következő ősszel már kiültethető a csemete. A leírásom nagyon leegyszerűsített, ha érdekel a téma akkor nézz utána!
A 10 cm határeset, de egyáltalán nem kilátástalan. Ki lehet próbálni szobában, cserépben, a magonc szára nagyon meg tud nyúlni keléskor, ha muszáj.
1 mm-es magok ki tudnak bújni 3-4 cm-ről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!