Melyik sárgabarackfajtáknak van édes magjuk?
A keserű egyáltalán nem ehető?
Mért pár szemet régebben ebből is a mandulából is megettek tudtommal az emberek néha.
Én naponta ettem sokat a keserű magból is. Azért ettem mert volt egy basalioma nevű bőrrákom és a kajszi magról azt a tudományosnak hangzó infót olvastam, hogy a rákos sejtekben egy kibontóenzim felszabadítja a kajszimagból a ciánt és megöli a beteg sejteket. Míg az egészséges sejtekben nincs ilyen kibontóenzim.
Nem tudom megmondani hogy ettől gyógyultam-e meg mert mellé úgy ettem például az életerőt növelő fokhagymát is mint más az almát. Meg DHEA tablettát, ami 40 év felett kevés a szervezetben de pótlása életerőt növel. Meg hát stresszmentes életmódba kapcsoltam át. Valószínű e sok tényező együtt volt ilyen gyógyító hatású.
A keserű kajszimagban sok a cián de kémiailag kötött állípotban és az egészséges sejtekre veszélytelen. Viszont napi kb. 20 szemtől már éreztem hogy bizony dolgozik, teszi a dolgát mert kellemesen bizsergett a rákos rész és környéke, vagyis a magból kiszabadulhatott a cián ahogy írva volt. De azért az az érzésem hogy a stresszmentes életmódba váltás és a saját immunrendszer megerősödése győzedelmeskedhetett és nem a barackmag.
---
A neten az olvasható hogy a Pakisztánban élő hunzák naponta fogyasztják a kajszimagot. Belőle olajat is készítenek amit bőrápoló szerként használnak. Annyira nagy becsben tartják a kajszimagot hogy régen az volt a fizetőeszközük. A némi tapasztalatom után sem tudom biztosra megmondani hogy tényleg ilyen jó gyógyszer-e. Ezt tudósok állatkísérletei tudnák eldönteni.
A keserű mandulát nem ismerem.
Még azt elfelejtettem hogy a neten az olvasható hogy gyereknek napi néhány szemnél több sárgabarackmag nem javasolt.
"A sárgabarack magja 8 százalék amigdalint tartalmaz. Mérgezést főleg gyermekeknél írtak le: az egyik ilyen esetben 20-40 darab sárgabarack-mag elfogyasztása után lépett fel súlyos ciánmérgezés. Ezzel kapcsolatos jó tanácsunk nem lehet más, mint az óvatosság: egyszerre ne fogyasszunk el több magot, mint amennyi barackot amúgy megennénk, tehát egy nap maximum hat-nyolc szemet.
Ugyanez a cianid található a keserű mandulában (ennek nemcsak a kellemetlen íze, hanem a jellegzetes illata is jelezheti a méreg jelenlétét"
Itt azt írják hogy a keserű mandulából ne együnk:
Rákattintva a fenti linkre, ezt olvastam:
"Ilyen mennyiségű barackmagot még feltörve sem tanácsos elfogyasztani"
Most komolyan! Ki a bánat eszi meg a sárgabarack magját feltörés nélkül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!