Kezdőoldal » Otthon » Kert » Üdv! Bor és must savtartalmát...

Üdv! Bor és must savtartalmát lehet mérni PH-mérővel?

Figyelt kérdés
tudom ,hogy titrálással lehet mérni,de az én szőlőm mustja sötétpiros szinte fekete,lehet nem látszana a színváltozás amit figyelni kellene.

2016. aug. 31. 20:58
 1/3 anonim ***** válasza:
Nem, vagyis mindent lehet, csak borzasztóan pontatlanul. Viszont a pH-t használhatod indikátor helyett (potenciometrikus titrálás). Titrálás végpontja a pH függvényének inflexiós pontja (ahol a 2. derivált 0).
2016. aug. 31. 22:54
 2/3 Mojjo ***** válasza:

Ahogy az előttem szóló írta: nem, vagy csak borzasztó pontatlanul. PH mérővel PH-t fogsz mérni, de abból nem fogod tudni, hogy mennyi a savad - magyarán hány g/l. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy a g/l-ben kifejezett savtartalmat borkősavra vonatkoztatva szokás megadni. Az almasav ugyanúgy kétértékű sav, mint a borkősav, ott csak a moláris tömegeket kell megnézni, és aszerint átszámolni, de a szőlőben, így a mustban is van valamennyi citromsav is, valamint az erjedés során történhet malolaktikus fermentáció, magyarán az almasav átalakulása tejsavvá, így főleg ha a kész bort nézed, ez is tényező lesz. A citromsav, meg tejsav pedig egyértékű savak - ezek egy mólját úgy kell számnod, mintha mindössze fél mól borkősav lenne.

De mindezek persze egy PH méréssel nem mennek. Nem véletlen az a helyzet, hogy azonos savtartalmú borok eltérő PH-júak lehetnek. Ez fordítva is áll: az azonos PH érték nagyon nem azt jelenti, hogy a savtartalom is azonos.

2016. szept. 1. 01:19
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors és hozzáértő válaszokat!
2016. szept. 1. 20:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!