Üdv! Bor és must savtartalmát lehet mérni PH-mérővel?
Ahogy az előttem szóló írta: nem, vagy csak borzasztó pontatlanul. PH mérővel PH-t fogsz mérni, de abból nem fogod tudni, hogy mennyi a savad - magyarán hány g/l. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy a g/l-ben kifejezett savtartalmat borkősavra vonatkoztatva szokás megadni. Az almasav ugyanúgy kétértékű sav, mint a borkősav, ott csak a moláris tömegeket kell megnézni, és aszerint átszámolni, de a szőlőben, így a mustban is van valamennyi citromsav is, valamint az erjedés során történhet malolaktikus fermentáció, magyarán az almasav átalakulása tejsavvá, így főleg ha a kész bort nézed, ez is tényező lesz. A citromsav, meg tejsav pedig egyértékű savak - ezek egy mólját úgy kell számnod, mintha mindössze fél mól borkősav lenne.
De mindezek persze egy PH méréssel nem mennek. Nem véletlen az a helyzet, hogy azonos savtartalmú borok eltérő PH-júak lehetnek. Ez fordítva is áll: az azonos PH érték nagyon nem azt jelenti, hogy a savtartalom is azonos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!