Ha a padlizsán egy virágot hozó hajtásának másik oldalán szinte mindenhol megjelenik egy kettős virágkezdemény, azt törjem ki, ugye?
Úgy látszik, senki nem szokta kitörni...
Én sem.
Kb. 7-8 éve termelek padlizsánt, és csak annyit csinálok, hogy a legalsó virág alatti hajtásokat kitöröm, utána már csak szüretelek.
Nem jellemző, hogy "túlvállalja" magát, folyamatosan szedve nem szokott túl sok egyszerre érni rajta. 2-3 is csak akkor, amikor ehhez már megvan a kellő lombmennyiség.
Ha mégis túlkötne, a kicsi padlizsánokat is le lehet ritkítani, ha úgy látod, hogy nem tudna annyit kinevelni. Hetente legalább 1x át kell nézni és leszedni a nagyokat. (Én 4-5 naponta szoktam.)
Még nem volt padlizsánom, a netről próbálom jól "csinálni". Az erkélyen van két hatalmas edényben egy-egy, szép nagy. Mivel csak 10-15 termést javasolnak meghagyni, itt meg 3 virág van egy hajtásnál, hamar eléri a javasolt maximumot.
Minden esetre nekem ez a szimpatikus hozzáállás, amit a hallgatásokból meg az üzenetedből olvasok, talán jó sok tápanyaggal be is jön a dolog.
Nagyon köszönöm!
Nekem szabadban vannak, általában szép nagy bokrok lesznek, de kizárt, hogy 15 termés legyen tövenként összesen.
Terem augusztusban meg szeptemberben, utána már nem nagyon. Az elején heti egyet terem, utána kettőt, aztán megint egyet, ez az átlagos. (Néha persze vannak kivételek mindkét irányba.)
Hiába van a tövön négy, de egy a nagy, meg három kisebb, amiket a következő két hétben szedek le. Az egymás melletti virágok sem egyszerre nyílnak.
De különben ha mégis sokat köt, a kicsi terméseket le lehet dobálni szükség esetén. Egy kis termés létrehozása nem sok energiát igényel a növénytől, a felhizlalás viszi az energiát.
Az valószínű, hogy edényben nem tudnak olyan sokat kinevelni, még nagy edény esetén sem.
Visszakerestem a Gazigazitó. hu-n, ahol 5-7 termés meghagyásáról írnak, a cikk végén viszont 10-15 virágot emlegetnek, merthogy ennél többet nem tud megteremni.
Az alsó levelekből kénytelen voltam levagdosni, mert sárgultak és nem bírtam megállapítani, hogy hiány-e vagy betegség. Egyik sem indokolt. Látványnak is szántam, mert azt a meleget, ami ott sokszor van, csak a padlizsán bírja, sőt szereti. Legalábbis ezt olvastam.
Elolvastam a cikket, az 5-7 termést talán arra érti, hogy egyszerre ne legyen rajta ennél több, a kicsiket és nagyokat is beleértve.
Egy termés virágból szedhetővé 3, de inkább 4 hét alatt nő (időjárástól is függ), tehát az egyszerre rajta lévő 5-7 nagyjából fedi a heti 1-2 termést.
Mert hogy egész évben 5-7 termés, az nem nagyon érhető, hiszen ha egy hónap alatt leterem 5-öt, akkor húzzuk ki a tövet, vagy mi?
Köszönöm szépen, hogy ennyit foglalkozol a gondommal. A virágokból nem akar termés kialakulni, talán mert annyira hajtatom. Leállok a tápanyagokkal, mert már soksorosa a tömege a szomszéd első osztályú kerti talajában növőnek.
Legalább az erkély két végén zöldell valami, ha még terem is, ez a növény lesz legalkalmasabb oda. Bámulhatják az útról.:)
Az első virágok nem feltétlenül termékenyülnek.
Ha olyan helyen van, lehet, hogy hozzád pont nem is jár semmilyen rovar, akkor meg érdemes lenne kézzel porozni, hátha úgy változna a helyzet.
Ha nem köt, akkor virágot semmiképpen ne vegyél le egyet se, hanem esetleg a kicsi termést, ha mégis sok lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!