Kezdőoldal » Otthon » Kert » Vályogfal befuttatása borostyá...

Vályogfal befuttatása borostyánnal? Illetve kerítésnek?

Figyelt kérdés

Borostyánnal szeretném befuttatni a házfalat de nem tudom nem ártok e vele a vályogfalnak...valakinek tapasztalat?

olvastam pár helyen hogy nem árt a falnak olyat is hogy árt.. de sehol nem tértek ki hogy milyen fal.. mert szerintem nem mindegy hogy tégla szilikát vagy vályog.

Másik kérdésem az lenne hogy a drótkerítés megtartja a súlyát a növénynek? illetve ha a drótfonat már kezd elrozsdásodni akkor már megbírja a saját sulyát vagy kidől majd a borostyánfal ?

2016. jún. 2. 10:10
 1/9 anonim ***** válasza:
62%

Kérdésed 1 részére! Én nem tenném, árt! minden csapadékot jobban felszív a vályog. A kőporozott házakon is látok be van futtatva, és idővel a kőport fellazítja-hullik

Második részére. Lehet, megtartja mert a drótfonat között is be nő, terebélyesedik!Mj? nekem is ~25 éve í háló ott fog elrohadni)

2016. jún. 2. 10:26
 2/9 anonim ***** válasza:
75%

Láttam már falakról leszedett borostyánt, bizony árt!

A kerítés (persze ha jó anyagból van) bírja. Én elgondolkodnék a helyedban a vadszőlőn is.

2016. jún. 2. 11:02
 3/9 A kérdező kommentje:

örökzöldet keresek kerítésnek ezért gondoltam a borostyánra.. meg az van is ismerősnél.. tudok hozni töveket. akkor a falra futtatás elvetve... kerítésnek mennyire kell erősnek lennie? mennyire nehéz ez ha megnő? :D ugy gondoltam annyira megerősödik hogy saját magát megtartja nem?

köszi az eddigi válaszokat

2016. jún. 2. 15:00
 4/9 anonim ***** válasza:
43%
Szerintem a borostyán jobb, mint a vadszőlő. A ház falára viszont tényleg egyiket se futtasd. A kerítésre a borostyán még szép is. Garantáltan nem látnak majd be.
2016. jún. 2. 21:33
 5/9 anonim ***** válasza:
56%

Az még hagyján, hogy a vályogfalat tönkrevágja, de még a tető alá is befurakszik. Fölnyomja a cserepeket, és beázik a házad. Kerítésre felfuttathatod, de azt meg hamar megeszi a rozsda, mert nem tud szellőzni. Kiirthatatlan dzsumbuj lesz belőle.

Ha élősövényt akarsz, ültess Gleditsiát. Gyorsan nő, jól takar.

2016. jún. 2. 22:19
 6/9 anonim ***** válasza:

A falra futtatott borostyán szárítja a ház alapját, pikkelyszerű (tetőcserépszerű) levélrendeződése elvezeti az esetlegesen rá eső csapadékot.

A fal repedésébe mije nőne már be?

Gyökér?

Az a víz felé nő.

Hajtás?

Az a fény felé nő.

2016. jún. 4. 09:03
 7/9 anonim ***** válasza:
52%

A fal repedésébe mije nőne már be?

Te se láttál még borostyánt. Tíz centinként gyökereket fejleszt, amivel kapaszkodik a falon. Ezek a gyökerek minden apró repedésbe befurakszanak, és mivel vastagodnak, idővel szétfeszítik azt.

2016. jún. 5. 08:56
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem-e?

A saját házam is ezzel futattam be.

Igaz nem nincsenek repedések rajta.

A borostyán talaj feletti kapaszkodógyökerei kizárólag a rögzítést szolgálják, nem nő be semmilyen repedésbe, hanem az érdes felületen ragasztóként rögzít.

Tudnál egy fényképet mutatni, ahol a falrepedésbe benövő gyökeret tudsz bizonyítani?

Egyetlen valós problémát azzal okoz, ha felnő a tetőszerkezetig, ott szét tudja feszíteni a tetőcserepeket, el tudja tömíteni a csatornát, ezáltal el tudja áztatni az tető alatti részeket.

De a falat inkább szárítja, védi, az omladozó vakolatot megtartja...

Egészen addig, amíg nem kezdik el letépkedni.

Nem a gipsz a hibás, ha valakinek eltörik a karja és a gipsz idő előtti levétele után elmozdul a nem összeforrt csont.

A borostyán az egy végleges megoldás, ha felnövesztette valaki, akkor hagyja is úgy (nyilván gondozás mellett) vagy lehet számolni az újravakolással.

2016. jún. 5. 09:43
 9/9 anonim ***** válasza:
KÉPET!
2016. jún. 6. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!