Ez milyen gomba?
Kilószám terem a magaságyban. Voltak tenyérnyi darabok is. Én valami csiperkefélének nézem, de nem értek hozzá. Nem akarom megenni, csak kíváncsi vagyok.
Gombát fényképezni nem tudsz, az biztos.
Több, mint valószínű kerti csiperke, de a gombákat nem így fényképezik. Ha van egy ismerősöd, aki ért a gombákhoz, nézesd meg vele, mert kár lenne eldobni ennyi csiperkét. 90%-ban csiperke, de ilyen rossz minőségű képek alapján nehéz megállapítani.
Nem, tényleg nem tudok gombát fényképezni :)
Köszi a válaszokat, akkor érdemes vele foglalkozni, keresek valakit aki megnézi. Fogalmam nincs hogy került a magaságyba,de tényleg rengeteg terem benne. 3 kilót már biztos kidobtam.
Utolsó, te meg olvasd el a kérdést rendesen mielőtt hülyeséget írsz.
Több, mint valószínű, hogy gombatermesztésből származik az a komposzt. A mi településünkön is van egy "gombás" család, aki csiperketermesztéssel foglalkozik nagyüzemben. Amikor a gombás zsákok, amiben egyfajta komposzt van, már nem teremnek eleget, kiteszik a telep mellé és azokból mindenki hordhat a kertjébe. Mi is többször tapasztaltuk, ha esősebb volt az időm még rengeteg gomba termett a trágyából.
Elég gyakran járok gombászni, és az utóbbi években azt csináltam, hogy amikor megyek gombászni, kihajtok a telep mellé és a kocsi csomagtartóját megrakom ilyen gombás komposzttal, kiviszem az erdőbe és egy kevésbé frekventált helyen kiszórom. Amikor ismét gombászok, felkeresem a helyet, és időjárástól függően több kiló gombát szüretelek onnan, ahova kiszórtam a komposztot.
Még csak annyit, hogy szinte biztos nem mérges gomba. Annyit még próbálj meg, hogy a kalapbőrt egy késsel vagy a körmöddel finoman megvágod és ha pár perc múlva krómsárgára vált, akkor sárguló csiperke. Ez viszont az erdőben terem.
Mint már írtam az előbb, szinte bizonyos, hogy valamelyik gombatermesztő komposztja került hozzátok.
Saját komposzt volt amivel megraktuk, azért nem értem. Nézegettem, szerintem ez az:
De most már mindenképp megmutatom valakinek, mert kíváncsi vagyok:) A húsát megvágom,megnézem, köszi!
Egyébként még ha komposzt csiperke is lenne, teljesen mindegy, mert az is ehető jóízű gomba.
Egyetlen komolyabb hasonmás lehet, amivel felületes szemlélő összekeverheti, ez pedig a karbolszagú csiperke, ami enyhén mérgező, hányást, hasmenést okoz.
Ennek legjellemzőbb ismertetője a vegyszerre emlékeztető szag, ami főzés-sütés során fel is erősödik, valamint a gombát érő karcolások, vágások helye percek alatt elszíneződik citromsárgán. De még ha mindez fel se tűnne, és mégis megsütöd, akkor sem fogod megenni: az íze olyan pocsék vegyszer jellegű, hogy kiköpöd fújogva.
Tehát: az általad kézben tartott gomba jó, nyugodtan eheted. Biztos, hogy csiperke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!