Elültetett cseresznye magból mennyi idő alatt nő ki a fa?
Sziasztok. A kérdés adott. Annyival egészíteném ki,hogy viszonylag nagy területen (ebben a "szakmában" egyelőre laikusként) 30db cseresznye magot ültettem el,jól termő földbe. Ebből a 30 darabból kb. mennyi cseresznye fa lesz, illetve mikor fog kinőni a talajból? Továbbá a termése milyen lesz?
A segítőkész illetve a részletes válaszokat előre is köszönöm! :)
Ugyan mitől lenne vad?
Látom, nem vagytok otthon a genetikában. Az utódok mindig az ősökre ütnek, minél közelebbi az az ős, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg az ő tulajdonságai.
Biztosat nem lehet mondani, mert a recesszív gének között lehetnek nagyon másféle tulajdonságok is, de a legnagyobb annak a valószínűsége, hogy az anya (amilyen cseresznyét megettél), valamint az apa (a porzófajta) tulajdonságaira fog legjobban hasonlítani az utód.
Nagyon kicsi persze a valószínűsége, hogy ugyanolyan jó minőségű lesz a termés, mint amit megettél. Ezért érdemes oltványt venni. Valami használható minőségre azért elég jó az esély. Az viszont megint csak bizonytalan, hogy lesz-e rendes, erős gyökere a fádnak, a szelektálásnál ez nem szempont, mert úgyis oltják a fajtákat.
Köszönöm a segítőkész válaszokat.
Annyit szeretnék megkérdezni miért kell/kellene hűtőbe tenni?
Hüttöbe azért kell tenni mert akkor nagyobb az esélye ,hogy kikell. Én bonsai fákat nevelek ez vált-be.
Igaz nem vagyok genetikus mint mások :D
De.
A lényeg: az otthoni fákról is vehetsz magot, csak tudd, hogy melyik fáról vetted. Ugyanis a szülő fáról kell visszaoltani. Ő áll genetikailag legközelebb a magonchoz (kevesebb vadhajtás stb.). Diónál elvileg nincs ilyen gond. Ott amilyen termést elültettél, olyat kell elvileg teremnie is. Itt viszont válogatni kell a magoncokat, mert van egy betegsége a diónak, hogy elkezd foltosodni a levele, az ilyen fából soha nem lesz nagy darab.
A magokat a magház hasadóvonalával vízszintesen kell elültetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!