Csalánlé, mint permetszer? HAsználja valaki? Meddig áztatjátok?
Mennyire vált be pl. paradicsomnál?
De bármi más növényt is írhattok, ha van tapasztalat.
Egyik helyen legalább 10 napos áztatást írnak, a másik helyen meg 1 napot, mert ennél hosszabb áztatás után állítólag alkalmatlan növényvédelemre.
Sok infó van a neten, de elég ellentmondásosak.
Paradicsomra egyébként milyen permetszert használtok?
csalánt 4-7 napig áztatva egyfajta immunerősítő permetszert kapni, de fekete levéltetvek ellen is jó. Ez utóbbira én inkább rebarbaralevet használtam.
Paradicsomra nem használtam semmit, mert nem volt beteg, mulcsoztam a talajt alatta és csak hernyók jöttek megrágni a termést.
tavaly volt "nagyobb" mennyiségű paradicsomom, megtámadta a paradicsomvész, pedig a közelben nincs senki másnak veteményese, üres telkek a szomszédok minden irányból.
a levelek és maga a termés is károsodott, ezért szeretnék valahogy védekezni.
Bálint Gazda a paradicsomvészről:
"A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.
Ültetésnél - szabadföldön és hajtatáskor - biztosítani kell a növények szellős térállását, a légmozgás segíti a növényi nedvesség mielőbbi felszáradását.
Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.
Sajnos, rezisztens paradicsomfajták még nincsenek forgalomban. A védekezés alapja a megelőző kémiai kezelés: a gomba fertőzése előtt permetezzük le a növény felületét. Ha egyenletes a permetlé bevonat, a gomba spórák nem tudnak a növénybe hatolni, a gombaölő szer ezt megakadályozza."
A link végén konkrét szerlista, öt éves a cikk, azóta szigorodott a növényvédőszerek forgalmazása, nem biztos, hogy mindegyiket be tudod szerezni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!