Mi lehet a baja a barack ill. meggy facsemetéimnek (a szilvákkal semmi baj) - és mit kellene tennem?
A baracknál a tafrina gombabetegség lépett fel .
Ez a betegség a hüvös,nedves időjárást kedveli .
Védekezni már akkor kell permetezéssel ,amikor még rügyes állapotban van a fa .Score,vagy Delán eléggé hatásos .
A meggynél a monilia fertőz .Védekezni virágzáskor kell pemetezéssel .Vannak erre szerek .A permetezést aztán kb 1 hét mulva ismételni kell .A kórokozó a virágon keresztül fertőz.Akár fa egy része is elhalhat .
Le is szedheted, szerintem túl nagy jelentősége nincs. Csak azért érdemes, mert fotoszintetizálást az ilyen levél nem nagyon végez, viszont energiát vesz el a fától.
Más években ilyenkor már nem kell permetezni, viszont idén nagyon elhúzódik a szezon, én bizony még tegnap is adtam neki egy kis felszívódó szert, amúgy is akartam rovarölőzni. (Most jön egy hét esős, hűvös idő.)
Jövőre a kihajtás után azonnal, 1 cm-es méretnél már nyomd neki a felszívódó szert, és utána is - időjárástól függően - 7-10 naponta. Akkor mire másoknál már rettenetesen néz ki a fa, nálad már be is lehet fejezni a permetezést, mert májusban normál esetben már nem fertőz a tafrina, viszont a kiteljesedése a fertőzött fákon ilyenkorra várható, ilyenkor szoktak megijedni az amatőrök, hogy jaj, mi történt.
A meggy szerintem is megfagyott.
A fertőzött virágból nem lett volna meggy.
Ettől függetlenül, a védekezés nem árt, virágzásban monília elleni szert kell nyomni, egyszer a nyílás elején, egyszer a közepén, vagy kontakt szerrel még többször is.
Idén a meggyeket nagyon elkapta a monília, már vagy 10 éve nem volt ilyen erős fertőzés, felénk legalábbis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!