Az utcán álló, de ház előtt lévő, ház tulajdonosa által ültetett gyümölcsfa közterülethet tartozik, vagy a ház tulajáé? Tehát szedhetek róla termést, vagy az lopásnak számít?
A kerítés mellett a tulajdonos tartja karban a fát. Ha arra jársz felnyúlsz leszedsz egyet, egészségedre.
Ha szedsz többet az már "kérdéses".
A közterületen a fa az önkormányzaté, de az Önkormányzat rá se néz. Az ott lakók metszik permetezik, öntözik. Hagyj gyümölcsöt a háziaknak. (nekem sokat, nagyon sokat)
A 2. válasz tökéletes, nem tudom, ki pontozta le és milyen okból.
Az utca közterület, oda önkormányzati engedély nélkül semmit nem volna szabad ültetni, elvileg.
Vagyis, innen jog szerint bárki bármennyi gyümölcsöt leszedhet, mert nem magántulajdon. Ezt a jogot kiválóan ismerik a cigányok, tudok olyan részeket, ahol 4-5 cigány végigjárja az utcákat, és eladásra leszednek mindenféle éppen érő gyümölcsöt, senki nem mer nekik szólni, legfeljebb a kerítés mögül kikiabál, akinek nem jut eszébe, hogy esetleg bedobják az ablakát.
Fehér emberek többsége inkább csak 1-2 szemet vesz le kóstolónak, ilyennek nem érdemes szólni.
Én egy nagy halálfejes táblát szoktam kirakni permetezés után, hogy "MÉREGGEL PERMETEZVE!"
Persze az élelmezésügyi várakozási időt nem szoktam kiírni.
Ha környéket nekem kell gyommentesen rendben tartani, rendszeresen kapálni, a füvet lenyírni, ősszel a faleveleket nekem kell naponta összesöpörni, és ha én metszem, én ápolom, én permetezem, akkor úgy gondolom, a termése is engem illet, legyen bárki tulajdonában hivatalosan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!