Kezdőoldal » Otthon » Kert » A meggybe/cseresznyébe mikor...

A meggybe/cseresznyébe mikor petézik bele a cs. Légy? És milyen ha kifejlődik? Mármint a légy.

Figyelt kérdés
2016. ápr. 8. 09:18
 1/6 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, hogy a fa alatt vagy környékén a talajban telel át. És mivel nem túl kemények már a telek, simán áttelel... Utána pedig a még zöld bogyókat szúrja meg és petézik bele. Én így hallottam.

És aki komolyan védekezik, az még tavasszal talajfertőtlenítést is végez, meg ilyesmi.

De van aki meg ragacsot papírokat tesz ki a meleg hónapokban, és akkor a kifejlett rovarokat csípi így el, akik aztán nem tudnak tovább élni...

2016. ápr. 8. 09:26
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem a virágzáskor kell védekezni már .
2016. ápr. 8. 16:08
 3/6 hell-ikon ***** válasza:

Virágzáskor felesleges, a cseresznyelégy április közepétől rajzik a cseresznye meg meggy március elejétől április elejéig virágzik fajtától függően.

Tehát a rajzás kezdete kb. akkorra esik, amikor már kisebb terméskezdemények vannak a fákon.

A cseresznyelégy jobb szereti az érés kezdetén lévő termésbe helyezni a petejét, de ha nincs ló jó a szamár is alapon a még teljesen zöld termést is fertőzheti.

Ezért szokták azt mondani, hogy amikor zöldborsó méretű a termés, akkor kell valamilyen felszóvódó rovarölővel megküldeni a fát, ami hosszabb távon védelmet ad a fertőzéssel szemben. Régen az Actara volt ezen a téren a sláger, de mivel ennek a szabadforgalmi engedélyét visszavonták most már a Mospilant ajánlják alternatívaként.

Érés kezdetén lehet még valamilyen rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű kontakt szerrel megküldeni, ha szükséges.

A rajzás kezdetének megállapításához, illetve intenzitásának felméréshez meg lehet szexferomon csapdákat kihelyezni a fa déli oldalára. Így könnyebben lehet időzíteni a permetezést is.

2016. ápr. 8. 20:39
 4/6 hell-ikon ***** válasza:
Bocs, felszívódó szert akartam írni... :)
2016. ápr. 8. 20:42
 5/6 A kérdező kommentje:
Én is a Mospilant szoktam permetezni. Ezt hányszor kell? Mindig van benne kukuc ha megérik. Plusz Bordói lével permetezem még rügyfakadás előtt-től 2 hetenként.
2016. ápr. 8. 21:52
 6/6 anonim ***** válasza:

A 3. válasz pontos, csak annyit tennék hozzá, hogy zöldborsó méretnél vagy van már rajzás, vagy nincs. Ha van is, akkor még gyenge, és amelyik szemekbe belepetézik a cseresznyelégy, az a zsendülés kezdetére ki is kel, a cseresznye pedig megrothad, lehullik, nem fenyeget a kukacos cseresznye evésének veszélye. (Nagyon gyors a lárva fejlődése.)

A tökéletes védekezéshez kétszer-háromszor permetezünk, vagy (amit én is preferálok) csak a színesedés kezdetén egyszer. Amibe eddig belement az állatka, az vagy lehullik szedésig, vagy láthatóan ehetetlenné válik.

A háromszori permetezésnek persze megvan az az előnye, hogy jövőre már nem nagyon lesz cseresznyelégy, hacsak nem a szomszéd fája alól.

2016. ápr. 9. 06:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!