Egyszálas leander miért nem ágazik el? Egyre magasabb. Normális, hogy az alsó levelei máris száradnak? Kép.
Köszi. Ebben a földben vettem.
Átültethetem ilyenkor?
Télen nem kapott semmit, mert a tápoldatos flakonra az van írva, hogy télen nem kell adni a növényeknek.
Meleg helyen teleltetted, mi?
Tedd szabadba, az enyéim már rég kint vannak.
A meleg, fényhiányos körülmények miatt hullanak a levelei.
Ha törzsesnek akarod (az edényén kisebb cserepeket lehet tartani), akkor még hagyd, hogy nőjön egyenesen, aztán a tetejét csípd ki. Valami karóról gondoskodj.
Ha bokrosnak akarod, akkor tedd ki, és 10 cm magasan vágd el. Nem lesz baja, hajtani fog, valószínűleg 3-at. Azokat majd ismét vissza kell csípni, hogy elágazzanak.
Fajtától függ, hogy bokrosodik-e magától, vagy mindenhol csak visszacsípéssel lehet elágaztatni.
Vagy a 20 fokos szobában, vagy kint a -20 fokban lehetett volna, más lehetőségem nincs.
Biztos nem fényhiányos, mert ablakban van hónapok óta.
Már kitehetem, mikor hajnalban 4-5 fok van? Nem gyenge még ehhez?
Inkább bokrosnak akarom, levágom a tetejét.
Az ablaktól még lehet fényhiányos. Egyrészt mert az ablaküveg is sok fényt kiszűr, plusz ha függöny mögött van, az még egy csomót, a leander meg nem szobanövény, azaz rendkívül fényigényes. A te szemed alkalmazkodik az üveg mögötti viszonylagos fényhiányhoz, és nem látod sötétnek, de a növény nem így van ezzel.
Másrészt, a fényigény a hőmérséklettel arányban értendő. 15 fokon elég neki, ha az ablakban van, de 20 fokon nem áll le a növekedése, így bekövetkezik a fényhiány.
Nálam a szuterénben telelnek, félhomályban, de csak 10-12 fokon, így nincs probléma. Ha nálad nincs ilyen hely, akkor később is számítani kell a téli megnyúlásra, ezeket a részeket kirakáskor majd mindig le kell vágni.
Az előrejelzésekben már egyáltalán nem szerepelnek mínuszok, de még ha valami fagyzugban laksz, védett déli-keleti szögletbe akkor is ki lehet rakni, mert a házfal fűt pár fokot.
Ha folyamatosan kint lesz, akkor meg még -4 sem fog neki ártani.
Az enyéim már hetek óta kint vannak, a 20 centisek is, védett helyen. Lassan már mennek ki a nyílt területre.
Levágtam a tetejét már több hete.
Azóta kint is van szabadban, napfényt is kap.
A tetején a vágás begyógyult, barna, de új ágakat nem hoz.
Mennyi idő kell neki?
Még több hét. :)
Hőmérséklettől és a tő erősségétől függ.
Én is visszavágtam pár hete három egyszálasat, még azok sem hajtanak.
Ha nem tápoztad és nem ültetted át, akkor tápozd legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!