Fűszernövényt (bazsalikom, rozi, kakukkfű, snidling stb. ) hogy érdemes vetni? Előbb palántatálcába aztán átültetni vagy mehet egyből a végleges cserépbe (lakásban/erkélyen tartott növények lesznek)?
Direkt a végleges helyére!
A magokat azonban nem hintve, hanem -bármilyen parányiak is- egyesével elhelyezve a cserépen belül, néhány centis távolságokat megtartva egymástól. Kivétel talán a snidling, az lehet sűrűbben is, de akkor vékonyabbak is lesznek.
De ne most próbálkozz velük szobában, mert gyorsan kikelnek, megnyúlnak, elpusztulnak.
Majd április elején tedd földbe a végleges cserépbe a magokat (többet, mint ahány szálat szeretnél, mert úgyse lesz 100 %-os a kelés). Bent tartsd minél melegebb helyen, aztán amint kibújtak, egyből tedd ki őket a szabadba. (1-2 napig félárnyékba, nehogy megégjenek.)
Természetesen, ha komolyabb hidegek lesznek éjszaka, akkor meg be kell szedni őket, de az első adandó alkalommal menjenek vissza kintre. A kinti levegő biztosítja, hogy egészségesek, erősek lesznek, és nem kapja el őket a palántadőlés.
A fényen csírázó nem azt jelenti, hogy nem szabad takarni. Akkor a természetben az apró magvas növények már kivesztek volna, mert a föld teteje soha nem nedves olyan hosszú távon, hogy az elég legyen bárminek is.
A fényen csírázó azt jelenti, hogy csak pár mm vastagon szabad őket takarni. A talajszemcsék áttetszőek, így rajtuk keresztül éri fény a magokat. Általában még a fél cm sem túl sok, de 2-3 mm mindenképpen kell.
Fóliával lehet, hogy jó lesz, de így meg esélyt adtál a gombabetegségeknek.
Én csak azt csináltam ami a vetőmag leírásán volt. és szó szerint ez volt rajta: ne takarja be, fényre csírázik :)
de akkor véknyan betakarom földdel, a fóliát meg leszedem róla. én is gondoltam rá, hogy idővel penészedni fog.
viszont ami érdeked, hogy a bazsalikom magja locsolás után furcsán nyálkás lett, kékes-szükrés réteg van rajta és olyan plöttyedt. lehet hogy csévézve van!? a csomagoláson nem szerepel hogy vegyszerrel kezelt.
A csávázást látni, az valami színes bevonat szokott lenni, ilyen hobbimagvaknál általában piros.
Az ilyen apró magvak cserépbe vetésénél én úgy szoktam, hogy ujjheggyel apró köröket leírva végigmegyek a felszínen, aztán elsimítom és letömörítem a felszínt. Ettől különböző mélységekbe kerülnek a magok, valamelyik majd csak jó lesz...
Egyszer olyan bazsalikommagot is vettem, amik kb. tizesével egy kis papírpárnácskába voltak csomagolva. Pont mint a senseo kávé. Ezeket a kis lapos párnácskákat csak rá kellett teríteni a cserép földjére, és szépen beöntözni. Szinte minden darabja kikelt, jóformán hiánytalanul.
Ezért volna az az ötletem, hogy a te magjaidat is csak a föld felületére helyezd, aztán takard le egy filterpapírral, vagy egy konyhai törlőpapírral, és azon keresztül öntözd naponta. A föld felülete így nem fog hamar kiszáradni, és a mag is kap fényt!
Egyébként ha a magokat fél centi mélyre ülteted (éppcsak a felszín alá), akkor is ki fognak kelni, csak kissé tovább tarthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!