Érdemes tavasszal istállótrágyát szereznem, és bedolgozni a földbe (veteményes kiskert), vagy csak ősszel van értelme? Kárt okozhatok vele?
Arra gondolok, hogy pl. nincs ideje lebomlani, ha márciusban beforgatom, és áprilisban palántázok vagy magot vetek.
A nagy ammónia-tartalom esetleg megégetheti a kis gyenge gyökereket, és ezáltal elhalhatnak?
Ősszel nem volt lehetőségem szerezni, így semmi trágya nincs a földben.
És őszintén szólva szívesebben használnék valódi trágyát, már ha tudok szerezni, mint műtrágyát.
Csak a valódi trágyánál nagyon félek a pajortól, lótetűtől, ami nagyon szeret áttelelni a trágyában.
Az én kertemben szerencsére nincs ilyesmi, még sosem találkoztam vele, és nem akarom megfertőzni, mert utána sosem írtom ki.
sejtettem, hogy írnom kellett volna a fertőtlenítésről, mert szóba kerül. :)
szóval ez egy háztáji kiskert, csak akkora mennyiségű zöldségekkel, amiket 3-an megeszünk.
a zöldségek értéke is minimális, mivel nálam is akkor fog teremni, amikor mindenhol szezonja lesz, és olcsó lesz a zöldség. persze örülök, hogy a sajátom, meg szeretek vele foglalkozni.
de a lényeg: ismerősöktől, szakirodalomból, netről gyűjtöm az információkat. annyi féle dolgot kellene beszerezni, ha mindennek eleget akarnék tenni, hogy a vegyszerek többszörösébe kerülnének a tényleges zöldság-árnak.
trágya, de abból is ilyen-olyan, meg talajfertőtlenítő, sőt ajánlott vmi bioszövet, aztán többféle permetszer, van amiből 1 liter 10000 ft, meg gyomirtó, a 3 db gyümölcsfára 3 féle permetszer, aztán még a víz meg az áram a locsoláshoz.
ez akkor lenne reális, ha ipari mennyiségben termelnék, és hasznom lenne belőle.
de nem akarok, és nem is tudok 50 ezer ft-ot elkölteni 20 paprika meg 20 paradicsompalántára.
szóval ezt a túlvegyszerezést kihagynám, ráadásul van egy kollégám, akinél semmi nem marad meg, annyi lótetű vagy mi van a földben, és nála nem használt a talajfertőtlenítő sem.
na ez tetszik, 1000 ft-ot megér.
de a mértékegységekkel most bajban vagyok, bevallom.
a trágya literben van megadva, a felhasználása már tonnában, az egyik űrmérték, a másik súly.
meg a hektár... na jó, nem voltam rossz matekból, de nem szoktam hektárokkal számolni, a veteményesem kb 150 nm.
ezt az egész zsákot bele kell dolgozni, vagy csak egy részét, vagy esetleg több zsákkal?
szégyellem, de ehhez nem értek.
ja, és akkor ebben nem lehetnek peték, lárvák?
fertőtlenített?
ha igen, akkor 1000-2000 ft-ért inkább ez, mint ingyen az istállótrágya.
értem, köszönöm, igazán hasznos volt!
megérte ma belépni ide! :)
Hát ott az adagolásnál elírás történt, és szerintem nem is véletlenül, hanem üzleti megfontolásból.
Itt egy letölthető doc, a 9. oldalon van egy táblázat.
Kötött talajon 30-40 tonna érett trágyát ír hektáronként, és ez reális is.
Vagyis, ha jól számolom, kötött talaj esetén a kertedbe 450-600 kg kell. Ha már évek óta nem trágyáztál, akkor inkább a nagyobb mennyiség.
De tavasszal bedolgozva csak és kizárólag érett trágyát szabad használni. Ősszel be lehet forgatni bármilyen félérettet is, mert a télen meg fog érni.
Szerintem legjobban jársz, ha tavasszal szórsz ki pár marék komplex műtrágyát (NPK + mikroelemek), aztán ősszel meg hozatsz egy-két utánfutó istállótrágyát.
A permetszerek jó részét nem csak 10.000 Ft-os kiszerelésben lehet megvenni, hanem párszáz Ft-osban is. És még azt sem kell egyszerre felhasználni, csak amennyi kell belőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!