Esőben kintre teregetni, fedett helyre? Mennyire párás időnek kell lenni ahhoz, hogy a ruha egy icipicit se száradjon?
Sajnos elég pici a házunk, nincs hely idebent szárítóknak. Egy adag ruha rá sem férne egy szárítóra. Emellett még penésszel is küzdünk néha, a nagy páratartalom miatt.
Ezek miatt amíg nincs fagy, a kertbe szoktam teregetni, van egy nagy fedett helyem, ahova nem esik be az eső, de jár a levegő.
Viszont most szakad az eső, de nem tehetem meg, hogy ne mossak, mert nagyon sok a szennyes ruha.
Így valamennyit azért szárad odakint a ruha, vagy még nedvesebb lesz, mint ahogy a gépből kivettem?
Így van, ilyen hideg, esős időben 100 % közelében van a relatív páratartalom, több vizet már nem nagyon tud felvenni a levegő. Majd ha tiszta, napos idő lesz, vagy bejön a fagy, akkor teregess kintre.
Fagyban először kintre teregess, aztán ha megfagytak a ruhák, akkor vidd be őket a szárítóra. A szublimáció nevű dolog miatt kiengedéskor a jég egy része egyből elpárolog, a folyékony halmazállapot kihagyása nélkül, így gyorsabban szárad a ruha. Régen mindenki így csinálta.
Ez a módszer viszont (a megfagyott ruha "eltörése" miatt) roncsolhatja az anyagot. Nem látványosan, de egyes érzékeny szövetek élettartama csökken, állítólag. Inkább ágynemű, fehérnemű esetén jó így.
Még azt kihagytam, hogy ha ilyen nyirkos időben teljesen száraz ruhát teregetsz ki, az is nedves tapintású lesz másnapra.
(Így van ez a tűzifával is, hiába száradt ki a nyáron, de szabad levegőn tárolva egy ilyen időszak után 20 vagy akár 25 % víztartalmat szed össze.)
Padlásra nem tudsz esetleg teregetni? Ott a plafon fűti a levegőt, ezért a vízfelvevő képessége nő, vagyis a kintinél alacsonyabb ott a relatív páratartalom, tehát valamivel gyorsabban szárad a ruha, mint a szabadban.
nincs padlásom.
de most egyáltalán nem esik, és nagyon hideg sincs, szóval pont jó.
Itt meg tudod nézni, mennyi a kinti páratartalom jelenleg.
90 fölött még kissé szeles időben is elég lassú a száradás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!