Kezdőoldal » Otthon » Kert » Jövőhéten már fagy, de málnatö...

Jövőhéten már fagy, de málnatövemet elültethetem?

Figyelt kérdés
Jövőhétre érkeznének meg a málna töveim, de már fagyni fog. Attól elültethetem?
2015. nov. 21. 09:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Amíg tudsz neki megfelelö gödröt ásni, addig lehet ültetni.
2015. nov. 21. 09:50
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

megfelelő gödröt? :

tudod te, mekkora gyökere van egy málnatőnek?

az ültetés ideje az október.

jövő héten meg már november vége lesz, szinte december.

attól függ, mekkora fagyok lesznek, mert egy talajmenti fagytól maga a talaj még nem fagy át.

de ha erősebb fagyok lesznek napokon keresztül, a málnádnak nem lesz lehetősége begyökerezni.

ha helyed van, és a tő is ingyen lesz, akkor nem veszítesz vele, ültesd el. majd tavasszal kiderül, hogy megmaradt-e.

de ha pénzért vennéd a töveket, akkor szerintem hagyd ki, majd tavasszal ültetsz.

mondjuk az se mindegy, hogy 2 vagy 100 darabról beszélünk, mert kb 300 ft-tól lehet kapni őket, 2 darabnál még kipróbálhatod, hogy mi lesz.

én múlt hónapban ültettem a bogyósokat, a málna 1-2 hét múlva kirügyezett és most friss zöld levelei vannak. jó hosszú, meleg ősz volt.

2015. nov. 21. 13:14
 3/8 anonim ***** válasza:
80%

"megfelelő gödröt? :

tudod te, mekkora gyökere van egy málnatőnek? "

IGEN, tudom!!

És a málnát addig lehet ültetni, amíg a föld nincs annyira átfagyva, hoyg ne lehessen megfelelö méretü ültetögödröt ásni - és ez nem azonos a gyökér méretével, hanem annál nagyobb, mert a körülötte lévö földet is ajánlott fellazítani.

2015. nov. 21. 13:33
 4/8 anonim ***** válasza:
17%

egyértelmű, hogy nagyobb kell.

de van kb 10 centi gyökere, aminek ásol egy kb 30 centis gödröt, hát ezt még átfagyott földnél is lehet produkálni!

ezért nem tartom ezt megfelelőnek, hiába tudok kiforgatni egy vödörnyi földet, ha az ültetéshez már késő van!

2015. nov. 21. 13:39
 5/8 anonim ***** válasza:
91%

Amig nincs átfagyva a föld,lehet azt ültetni.A málna is olyan mint a csalán.Ledugják és meg is marad.

Minek ekkora feneket keríteni ennek .

2015. nov. 21. 19:02
 6/8 anonim ***** válasza:
90%

Így van, a málna mindent kibír. Ameddig se a levegő nincs 0 fok alatt, se a föld nem fagyos, addig lehet málnát ültetni.

Kihajtani idén már nem fog, de a föld még nem fagy át egy darabig, és addig, meg tél folyamán az enyhébb idők alatt beindul a gyökeresedés. Mindenképpen jobban jársz, mint ha tavasszal ülteted el.

Nem beszélve arról, hogy tavaszig is csak kint kellene tárolni...

Ültetés után jól iszapold be, és vágd vissza olyan 20-25 cm-esekre a szárakat, akkor nem lehet gond.

2015. nov. 22. 08:58
 7/8 anonim ***** válasza:

nyugi, nem fagy örökké..

addig kiásod a megfelelő helyen a vödör méretű gödröcskét, és várod a futárt...aztán lebontod a gyökérrő a borítást, vagy kiveszed a konténerből. és némi zsákos trágya támogatással elülteted..persze ügyelve, hogy a gyökerei ne legyenek egy csomóban...ha nincs mínusz,kevés vízzel még körbeöntheted...

a málna kiírthatatlan, jövőre teremni fog.(ha locsolod, mert nagyon csípi a sok vizet)

ha biztosra akarsz menni, akkor az elültetett málna köré egy picike kupacot húzol.

nemsokára itt a tavasz, készítsd a lugast.

2015. nov. 23. 11:22
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha már ott lesznek a tövek, nem tudom, mit csinálna velük a tavaszi ültetésig. Bekeretezné, és feltenné a falra a szobában?

Pár éve, így novemberben postán akartam küldeni valakinek tíz tövet. Ezért mikor hazahoztam a telekről, 30-40 centisre visszavágva beleraktam őket egy virágföldes zsákba, és lehajítottam a ház mögé, az árnyékba, hogy ne süsse a nap, be sem volt kötve. Az egészben nem volt egy liter földnél több, hogy ne nyomja a súlyt a postán, olcsó legyen.

A postaköltség végül nem érkezett meg, így nem küldtem el. Az egészet szépen el is felejtettem, csak márciusban találtam meg. A tíz málnából kb. 7 élt és hajtott, pedig csak pár gyökérszáluk volt földben. Amiket a szél mozgatása teljesen kihúzott a kevés földből, azok pusztultak el. De persze nem a hidegtől, hanem a kiszáradástól.

2015. nov. 23. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!