Segít valaki a következő kérdésekben?
Attól függ, mi lesz majd a földben.
Itt le van írva:
Úgy tudom, beleforgatni nem érdemes semmit komposztlás nélkül, mert a földben elkezd rohadni, de oxigén nélkül, így nem tesz jót a növényeknek.
Diót főleg ne, azt komposztba sem tesszük, égesd el vagy dobd ki.
komposztálni miért nem tudsz?
Egy szellőz láda, vagy akár egy ásott gödör is megteszi. Megéri. De a diót ebbe se tedd bele!
Szántás után semmiképpen ne műtrágyázz, mert a föld tetejéről a nitrogén képes elillanni, azt azonnal be kell forgatni. (Kivéve esőben, mert úgy elolvad.) Ha nedves lesz még szántáskor a föld, akkor egy része a talajrészecskékhez kötődik, de másik része elpárolog.
Ha hosszú lebomlású (kimondott őszi) műtrágyád van, akkor azt szántás előtt szórd szét. Hátránya, hogy ennek egy részét csak két év múlva tudják felvenni a sekélyen gyökerező növények (pl. hagyma, retek, saláta), mivel olyan mélyre kerül az anyag. (A N kivételével a többi dolog nem fog elveszni, mert a többség nagyon lassan mozog a talajban.)
Ha tavaszi műtrágyád van, akkor azt meg tavasszal a talaj első elsimítása után szórd és azonnal dolgozd is be.
Nálam ma szántottak, és mivel őszi műtrágyám van (a fák miatt), ezért szántás előtt szét is szórtam egy gyenge adagot a konyhakerti részen. Tavasszal aztán keresztben nagyjából elsimítom a szántást a 8 kapás rotával, és egy nagyon keveset még szétszórok ebből az anyagból, utána hosszában is végigmegyek a rotával a földön, hogy szép sima legyen a föld, ezzel be is keverem a műtrágyát a felső 10 centibe.
Igaz, hogy lassú lebomlású anyag, de valamennyit azért remélhetőleg fel tudnak venni belőle a sekélyen gyökerező növények is, nem beszélve arról, hogy a mostani felső rétegben is marad némi anyag a következő évre.
Ha a leveleket (diót is) nagyon vékonyan elteríted a felszínen és beszántod, akkor tavaszig ez egészet megeszik és átdolgozzák a giliszták. De ehhez nem szabad marékostól lenni a leveleknek, mert a talaj a vele érintkező leveleket fertőtleníti annyira, hogy nem rothadnak meg, de a vastag réteg esetleg rothadhat.
A szántás folyamata a leveleket egyébként is szétdobja kicsit, bekeveri a földdel.
A növényi hulladékot én is be szoktam szántatni, és a tavaszi legmélyebb rotázás sem hozott fel még soha se rothadt, se ép leveleket. (Megfásodott, nagyon vastag paprikatövet meg káposztatorzsát néha igen, de levelet soha.) Egyébként is, szántás után elég laza lesz a talaj, és viszonylag nagy mélységig átlevegőzik, így a lebontást végző hasznos mikroorganizmusok jól fel tudnak szaporodni a levélkoszton.
Teljes lebomlás után meg a dió juglontartalma is lebomlik, nem káros semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!