Ha most ásással meg trágyázom a földet, akkor tavasszal megrobizhatom?
A jó istálló trágyában kevés a szalma .Szine fekete már .
Amit a földre teritesz,azt be is kell ásni,ne száradjon ki .Tavasszal jöhet a gépi megdolgozás.
Ha nem teljesen friss a trágya, azt már be lehet dolgozni ősszel, mert tavaszra megérik. Földdel keverve sokkal gyorsabb az érési folyamat, mint egy halomban, mert minden darabkához hozzáférnek a talajban lakó gombák, baktériumok. Ősszel akár a teljesen éretlent is be lehet rotázni (ha mechanikailag lehetséges), tavaszra az is tökéletes lesz. Beásni viszont csak félérettet vagy teljesen érettet szabad, mert akkor nagy darabokban marad.
A beásásnak az az előnye, hogy mélyebbre kerül (rendes, mély ásást feltételezve), a rotázásnak meg az, hogy elkeveri az anyagot a földdel. Az egyébként csak a felső 10-15 centit dolgozza meg, az ásás viszont 20-25 centinél kezdődik, vagy rendes ásóval, jó erőben lévő ember akár 30-nál is mélyebben tud ásni, ami már vetekszik egy rendes szántással.
Elterítést követően mielőbb forgasd be a trágyát, ne égjen meg.
Ha az anyag engedi (nem túl szálas), akkor az is megoldás, hogy elteríted, rotával végigszaladsz rajta, és utána beásod. Ez még később is lehetséges, ha nagyon ragadna utána, egy gyenge fagyon jól lehet ásni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!