Gyümölcsfa-telepítéssel kapcsolatban kérnék segítséget?
Kaptam két kis meggyfát, kimaradt az ismerősömnek.
Mi az a piros műanyag féleség a tetején? Mintha visz vagy nem is tudom mi lenne. Mi célt szolgál?
Ilyenkor, amikor ősszel telepítjük, kell metszeni, vagy majd tavasszal? Elég rövidek az ágak, 10-15 centi. Ezeken van a piros réteg.
Permetezni kell ilyenkor?
Ültetés után belocsoltam, több locsolás kell neki? Elég nedves a föld, mivel már 1-2 hete esik az eső.
Innentől tavaszig lesz bármiféle teendő velük?
Ha a belocsolás beiszapolást jelent, akkor jó. Nem csak nedvesíteni kell a földet, hanem teljesen iszaposra öntözni, hogy a pép befolyjon a gyökerek közé, és később is megfelelő hajszálcsövesség szállítsa oda a nedvességet.
Legközelebb jövő nyáron kell öntözni, ha bejön az aszály.
Metszeni csak akkor kell majd tavasszal, ha féloldalas lenne egyébként a fa, mondjuk, egymáshoz nagyon közel van két kis ág, akkor az egyiket kimetszed.
azt meg tudjátok mondani, h miért van minden ágon piros viasz?
kérdeztem egy hozzáértőt, mondta, h ott van az oltás.
de visszakérdeztem, h minden ágon?
ezen ő is csodálkozott, mert nem is ott kéne lennie.
a másik, hogy a gyökerek zacskóban voltak, azokban szerintem fűrészpor volt. eddig rendben, de látszik, hogy nem a teljes, tökéletes gyökerek voltak becsomagolva, hanem el voltak vágva.
a kis gyökerek sem voltak hosszabbak 20-30 centinél.
ez elég?
faiskolából valók, csak csodálkoztam, hogy elvágják a gyökeret.
Négyeske!! Én nem szóltam be neked... Bár, úgy gondolom, hogy élőbe nem csináltad még soha, Te csak a netrŐl összeszedett írásokból idézel, életedbe nem csináltad. A Kérdező leírtak alapján kezdő, mint ahogy valahányan ilyenek voltunk egyszer. Én, ha megengeded 55 évvel ezelőtt, s azóta tíz vagy százezerbe mérhető fát oltottam, ültettem, alakítottam, metszettem, gondoztam, sikerrel. Sok leírtaknak, tudományoséknak, - nem akarok neveket írni, mert nagyon közismertek lettek. Csupán nem szóltak a fáknak, hogy tudományosan hogyan kellene a fának viselkednie. Biztos nem volt ott a pártértekezleten. Ha valaki tudott valami újat, egy két kontroll fán kipróbáltuk, ha kecsegtető volt. Tudományosék pedig disszertációt, vagy doktorit írtak, abból amit mi megfigyeltünk, tapasztaltunk.
Úgy gondolom, hogy butaságokat nem kellene írni, ami már ostobaság- az pedig bűn. Itt pedig segítésről lenne szó...
A kérdezőnek: elegendő a gyökér.
köszönöm.
igen, első gyümölcsfáim.
ha még itt lesztek, holnap megpróbálok képet feltenni.
jelenleg szakad az eső, és már sötétedik is.
Hetedik:
Én sem szóltam be, csak felhívtam a figyelmedet egy információra (az ágak hosszára), amit érzésem szerint átugrottál. De ezek szerint nem.
Viszont nekem, mint amatőrnek (jelenleg már alig van több, mint 100 fám, és csak a felét oltottam magam), elmagyarázhatnád, hogy 10-15 cm hosszú ágakat minek kellene visszavágni? Meggy esetében ezek a rövidek úgyis legfőképpen csak a csúcsrügyről hajtanak, oldalról leginkább csak pár levél várható. Amelyik oltvány 3-4 db 10-15 cm-es ággal nem bír, azt kár elültetni.
kár elültetni???
mind ekkora volt.
kb. 1-1,5 méter magas.
mégis mekkora legyen, hogy "érdemes legyen elültetni"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!