Ha fakivágás közben a telkemen megsérül a favágó, maradandó egészségkárosodást szenved, akkor anyagi felelősséggel tartozom érte?
OFF
"Ha a munka végeztével az illető nem tud számlát adni"
Ezt nagyon sokan elfelejtik és sokan elmismásolják az alacsonyabb ár miatt(ami nem is feltétlenül igaz, max a vállalkozó előnyére), pedig nagyon nem szabad. Sajnos idehaza (nem tudom külföldön mi a helyzet) nagy divatja van hogy a vállalkozók nem adnak számlát semmiről, maximum a felhasznált anyagokról, hogy megspórolják az adót. A megrendelő pedig elfelejti, hogy ebben az esetben semmiféle garancia nincsen abban az esetben, ha bármi probléma van a megrendelt szolgáltatással. Ha a kőműves hanyagul lebont egy közfalat majd később amiatt a plafonon (jó esetben) 10 centis repedés lesz, akkor számla nélkül simán rámondja hogy ő ott sem volt és nem végzett semmi munkát, nem felelős érte.
Azt is elfelejtik az emberek, hogy hiába van biztosítás a házon, ha egy szerelő hanyagul végzi ott a villanyszerelést, nem ad számlát, és később zárlat miatt leég a ház, akkor a biztosító be fog inteni hogy nem szakszerű villanyszerelés miatt volt a tűz, amit a tulaj okozott (nincs számla - nincs bizonyíték).
Amikor az ács csinálta a tetőt és kértem a számlát a végén, csak kiderült hogy nincs neki még számlatömbje se, soha nem kért tőle számlát senki. Azóta mindig előre kérdezem a mestert hogy számlaképes -e, mert fogom kérni. Inkább kerüljön többe, mintsem később kelljen szívni emiatt.
Egy dologra nem kérek soha számlát, az pedig a tűzifa, mert az az erdei köb nagyon szubjektív mértékegység.
Igen, itt két dolog keveredik.
Az egyik, hogy felfogadok egy hivatalosan is fakivágásra specializálódott vállalkozót, aki adott díjért kivágja nekem a 3 db akácfát. Betartja a munkavédelmi szabályokat, befizeti a TB-t és járulékokat, és természetesen az elvégzett munkáról számlát is kiállít.
A másik verzió pedig az, hogy leszólítok két szakképzetlen hajléktalant, és munkát ajánlok nekik. Hogy vágják ki az udvaromon lévő 3 akacfát okosba.
Na ha ebből baleset van, és valamelyik nagy jogvédő szervezet ráugrik és elvállalja a képviseletét a megsérült manusoknak, akkor rövid úton kiderülhet, hogy te lettél a foglalkoztatójuk (azaz a munkaadó), nem jelentetted be őket, nem tartottál munkavédelmi oktatást, és tucatnyi jogszabályt áthágva te foglalkoztattad a 2 szerencsétlent, aminek munkahelyi baleset lett a vége...
Írnál egy papírt, hogy övék minden felelősség?
Hát ez aranyos. És ugye ebben a papírban azt is leírnád, hogy feketén foglalkoztatod őket, és tisztában vagy azzal, hogy nem a szakképzettségük a fakivágás, azaz kontárkodnak. Netán még azt is kikötnéd, hogy a fizetségül zsebből zsebbe kapott pénzből nakik maguknak kell leadózni és leTBzni?
[Csak sajnos, ahogy az előző válaszoló is mondja, a jogszabályok éppen ellened dolgoznak, és az ellenkezőjét írják elő.]
sérülés esetén a hatóság kérni fogja a szerződést, mely mindenre kitér...
ha nincs, akkor sokba fáj...
a telked is munkahely...mégha nem is a csepeli kohó, de idegenek dolgoznak rajta, ráadásul veszélyes munkát végeznek..
az élet csupa rizikó...
Milyen szerződésre gondolsz?
Szerinted létezik olyan, hogy hivatalos, számlát adó profi favágó vállalkozó mindenre kiterjedő szerződést köt azzal, akinél fát vág?
Mert szerintem ez hivatalosan úgy megy, hogy kihívom a favágót, ő kivágja a fát, aztán megírja a számlát, kifizetem, hazamegy.
Ha közben lefűrészeli az egyik karját, hát onnantól már fél kézzel kell kivágnia a fát, de engem senki el nem marasztalhat semmiért.
Ha esetleg lejárt az engedélye a múlt héten, akkor sem, mert nekem ezt nem kell ellenőrizni. Neki kell tudnia, hogy mire van engedélye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!