Hóvirágot találtam a kertben, mit tegyek?
A természetvédelmi törvény szerint a termesztése is engedélyhez kötött, nekem meg csak úgy kinőtt a virágoskertben! Ha hagyom nőni, akkor engedély nélkül termesztem. Ha kiszedem, akkor védett növény elpusztításáért büntethetnek meg.
Most mit tegyek?
1996. évi LIII. törvény a természet védelméről
42. §
(1) Tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása.
(2) Gondoskodni kell a védett növény- és állatfajok, társulások fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok, vízháztartás megőrzéséről.
(3)[77] A felügyelőség engedélye szükséges védett növényfaj:
a) egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtéséhez;
b)[78] egyedének birtokban tartásához, adásvételéhez, cseréjéhez, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítéséhez;
c) egyedének külföldre viteléhez, az országba behozatalához, az országon való átszállításához;
d) egyedének preparálásához;
e)[79] egyedének betelepítéséhez, visszatelepítéséhez, termesztésbe vonásához;
f) egyedével vagy egyedén végzett nemesítési kísérlethez;
g) egyedének biotechnológiai célra történő felhasználásához;
h) természetes állományai közötti mesterséges géncseréjéhez.
Kiemelném a 3. bekezdés b. pontját. Ez szerint a birtokban tartáshoz is engedély kell, és nem vonják ki belőle a kiskerteket.
Még mindig tanácstalan vagyok.
Ne fújd fel ennyire :) Az előttem szólóknak igazuk van: nem ellenőrzi senki, millió embernek van a kertjében, mégsem büntetnek meg emiatt senkit sem.
Örülj neki ^^
tépdesd a hóvirágodat!
...de hogy én mi a francért válaszoltam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!