Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hóvirágot találtam a kertben,...

Hóvirágot találtam a kertben, mit tegyek?

Figyelt kérdés

A természetvédelmi törvény szerint a termesztése is engedélyhez kötött, nekem meg csak úgy kinőtt a virágoskertben! Ha hagyom nőni, akkor engedély nélkül termesztem. Ha kiszedem, akkor védett növény elpusztításáért büntethetnek meg.

Most mit tegyek?

2010. márc. 11. 23:48
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

1996. évi LIII. törvény a természet védelméről

42. §

(1) Tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása.

(2) Gondoskodni kell a védett növény- és állatfajok, társulások fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok, vízháztartás megőrzéséről.

(3)[77] A felügyelőség engedélye szükséges védett növényfaj:

a) egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtéséhez;

b)[78] egyedének birtokban tartásához, adásvételéhez, cseréjéhez, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítéséhez;

c) egyedének külföldre viteléhez, az országba behozatalához, az országon való átszállításához;

d) egyedének preparálásához;

e)[79] egyedének betelepítéséhez, visszatelepítéséhez, termesztésbe vonásához;

f) egyedével vagy egyedén végzett nemesítési kísérlethez;

g) egyedének biotechnológiai célra történő felhasználásához;

h) természetes állományai közötti mesterséges géncseréjéhez.

Kiemelném a 3. bekezdés b. pontját. Ez szerint a birtokban tartáshoz is engedély kell, és nem vonják ki belőle a kiskerteket.

Még mindig tanácstalan vagyok.

2010. márc. 13. 11:11
 12/13 anonim ***** válasza:

Ne fújd fel ennyire :) Az előttem szólóknak igazuk van: nem ellenőrzi senki, millió embernek van a kertjében, mégsem büntetnek meg emiatt senkit sem.

Örülj neki ^^

2010. márc. 13. 17:15
 13/13 anonim ***** válasza:

tépdesd a hóvirágodat!

...de hogy én mi a francért válaszoltam?

2010. márc. 13. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!