Mi van ha nem metszem a szöllőmet?
Én is így tudtam és csinálom. Van egy új módszer amit érdemes megnézni/meghallgatni. A kialakítása munkaigényesebb. utána viszont előnyösebb lehet.
Én már láttam több ilyen ültetvényt, aminek a metszésével felhagytak, haláleset vagy betegség miatt.
Az első évben lesz rengeteg fürt, amit a növény nem tud rendesen kinevelni, nem fognak rendesen beérni, nagyon alacsony marad a cukorfok. Közben a hajtások nevelésére nem marad energia, nem érnek be rendesen, a többség elfagy télen, még egy enyhe télen is, csak a hajtások töve (alsó 1-2-3 rügy) marad meg, de ez se mindenhol, mert sok részen még az előző évi részek is elfagynak.
Utána ez válik általánossá, minden évben sok lesz a visszafagyás.
Sok szőlő, pl. Othello képes minden rügyön teremni, még az alvó rügyek is gyakran hoznak fürtöt. Az ilyen típusúak fognak teremni, bár egyre kevesebbet. Mások viszont (sok csemegeszőlő) csak a 3-4. rügytől hoznak fürtöt, ezeken nem lesz termés, mert azok a részek lefagynak.
A sok hajtás miatt nagy dzsumbuj alakul ki, így a gombabetegségek nagy kárt okoznak, némely esetben nem csak a termést viszik el, hanem a hajtásokat is annyira károsítják, hogy emiatt fokozódik a visszafagyás.
Egy idő után egyre jobban legyengül a tőke, már kevés hajtás esetén se lesz rendes növekedés és termés, és elpusztul a szőlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!